Hier & Daar

SailshipsAlle schepen die aan Sail 2000 Amsterdam deelnemen worden in de week voor Sail 2000 Amsterdam opgevangen in de (aanloop)havens van Den Helder, Vlissingen, Scheveningen, Velsen/IJmuiden, Beverwijk en Delfzijl. Vrijwel zeker komt zaterdag 19 augustus minimaal één tallship aan in Den Helder. Zondag 20 augustus komt de Statsraad Lehmkuhl uit Noorwegen, een tall-ship van ruim 90 meter lang. Eveneens doet de Stad Amsterdam voor een kort bezoek op zondag de Helderse haven aan. Op woensdag 23 augustus vertrekken de schepen naar IJmuiden om vervolgens op donderdagochtend deel te nemen aan de Parade door het Noordzeekanaal naar Amsterdam. Amsterdam zal het eindpunt zijn van twee internationale zeilwedstrijden: een transatlantische race met als voorlaatste haven Halifax in Canada en een Baltische race vanuit Flensburg via Frederikshaven.

*Ter gelegenheid van de manifestatie Sail 2000 Amsterdam zullen tussen 19 en 23 augustus vijf tallships Den Helder aandoen. Ze zijn dagelijks 10-16u voor het publiek opengesteld. Drie tallships worden aan de voormalige onderzeedienstkade afgemeerd en twee op schiereiland Harssens. Den Helder verwacht eveneens een aantal kleinere schepen uit de B- en C-klasse, die komen te liggen aan de Flaneerkade in de Koopvaardersbinnenhaven. In Scheveningen zullen in de 1e haven vijf Tall Ships afmeren en in de 2e `scherpe jachten' en diverse schepen behorend tot `drijvend erfgoed'.

*Inl 0900-72452000

ApenheulOp zaterdag 18 en zondag 19 augustus kunnen bezoekers van Apenheul deelnemen aan een `open rondleiding'. Zij kunnen zonder afspraak, met een gids het apen-natuurpark verkennen. Onder meer te zien zijn de Zuidamerikaanse `brulapen'. In het Madagascar bos wonen `vari's' en Aziatische `gibbons'.

*Apenheul, rondleidingen za/zo 10u30 en 13u30. Melden bij de grote oerwoudfoto na de entree van Apenheul.

Karel de Vijfde Op zondag 20 augustus organiseert Oculare in het kader van het Karel V jaar een historische thematocht in Museum Catharijneconvent gecombineerd met een stadswandeling door Utrecht. De museumrondleiding voert langs de tentoonstelling over Karel V, de gids vertelt over de personen en gebeurtenissen rondom deze machtige, maar ook kwetsbare en zieke keizer uit de 16de eeuw.

*Start van de thematocht op 20 aug: om 14u bij Restaurant Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht. Prijs ƒ17,50 incl consumptie en informatiepakket, U-pas houders krijgen ƒ2,50 korting. Museumtoegang is niet bij de prijs inbegrepen, groepskorting is mogelijk. Inl 030-2883261, email: info@oculare.nl

BeiaardspektakelDit jaar wordt in Utrecht de 500ste geboortedag van Karel V op maandag 21 augustus geopend met een concert vanaf de Domtoren. Bij dit concert speelt Gent een belangrijke rol, want Karel V werd in deze Vlaamse stad geboren. Tijdens het concert wordt een geluidstape ten gehore gebracht met daarop stukken gespeeld door de klokken van de carillons van Utrecht en Gent.

*Op de luisterplaats aan het Buurkerkhof staat op 21 aug een videoscherm opgesteld waarop de verrichtingen van de beiaardiers en van het Utrechts Klokkenluiders Gilde worden getoond. Het concert begint om 20u30. Toegang gratis, beperkt aantal zitplaatsen. Internet www.ukv-utrecht.net

ZandsteenIn het gebied tussen IJssel en Berkel is tussen 1400-1700 vaak Baumberger en Bentheimer zandsteen gebruikt. De tentoonstelling Sporen in Zandsteen in het Historisch Museum de Waag in Deventer toont waar en hoe zandsteen uit de steengroeve vlak over de Duitse grens naar boven werd gehaald. Het museum organiseert ook een rondleiding langs de gevels aan de Brink waarin veel natuursteen is verwerkt.

*Sporen in Zandsteen, t/m 14 jan 2001, Historisch Museum de Waag, Brink 56, Deventer. Entree volw ƒ5. Inl 0570-693780. Open: di t/m za 10-17u, zo 13-17u

GrachtenfestivalTijdens het Grachtenfestival van 16 t/m 20 aug wordt de binnenstad van Amsterdam omgetoverd tot concertzaal van Nederland. Ook dit jaar zal het gebied rond de Westerkerk in het teken van het festival staan. Het thema dit jaar is water. Op vrijdag 18 augustus viert het thema hoogtij tijdens de Nacht van het Water in Felix Meritis. Ook is er een doorlopende filmvoorstelling in huis Marseille, stichting voor fotografie, Keizersgracht 401. Twee films van ontwerper Jaap Drupsteen: The Flood op muziek van Igor Strawinsky en Barca di Venetia per Padova, een madrigaal van barokcomponist Adriano Banchieri. Tegelijkertijd wordt ook het Kindergrachtenfestival gehouden.

*Grachtenfestival Amsterdam. Voor alle informatie: Stichting Grachtenfestival, tel. 020-4214542. Internet www.grachtenfestival.nl