Fusie industriële bedrijven ketst af

De geplande fusie tussen industriële conglomeraten Stork en Internatio-Muller (IM) gaat niet door. Dat hebben beide bedrijven vanochtend aangekondigd. Het afslanken van Stork nam te veel tijd in beslag.

De beide bestuursraden kwamen tot de conclusie dat ze met de fusie te veel hooi op hun vork hadden genomen. Vooral de talloze desinvesteringen bij het technische concern Stork zouden te veel tijd in beslag nemen, zo meldden beide bedrijven vanochtend. Door de tegenvallende financiële resultaten van de af te stoten onderdelen, was het moeilijk er een koper voor te vinden. De verkoop van de diverse bedrijfsonderdelen zou te lang duren en Stork zou er geen gunstige prijs voor kunnen krijgen. Vooral de divisie die machines produceert voor de voedingsindustrie behaalde opnieuw tegenvallende resultaten.

De fusieplannen hebben vanaf de eerste dag kritiek opgeleverd bij zowel beleggers als analisten. Stork uit Naarden en Internatio-Muller uit Rotterdam zouden samen een bedrijf vormen met een omzet van 11,2 miljard en een winst van 282 miljoen gulden. Het zeer gevarieerde pakket activiteiten van Stork moest sterk worden afgeslankt. Stork zou zich in de gefuseerde onderneming toeleggen op het onderhoud van installatietechniek en Internatio op de productie van de machines. Alle andere activiteiten (40 procent) zouden de bedrijven afstoten om enige samenhang te creëren. Bijna 9.000 banen zouden hiermee verdwijnen. In totaal moest de grote uitverkoop 2,2 miljard gulden opleveren. De synergievoordelen, na afwikkeling van de gedaantewisseling, schatten de bedrijven op 88 miljoen gulden in 2003. ,,De complexiteit en de omvang van de werkzaamheden die moeten plaatsvinden zijn dermate groot dat daardoor het tijdig realiseren van de fusiedoeleinden te zeer onder druk staat'', meldden de fusiepartners na ruim drie maanden besprekingen vanochtend.

Beleggers reageerden opgelucht op het bericht van de afgelasting. De koers van IM steeg op de Amsterdamse beurs binnen een half uur ruim 4 procent. Ook Stork liet een lichte opleving zien. De kritische opstelling van beleggers heeft de beurswaarde van Internatio sinds de aankondiging van de fusie begin mei met 57,3 miljoen euro doen dalen. Stork steeg licht in waarde met 12,8 miljoen euro. Bestuursvoorzitter A. Veenman van Stork noemde het niet doorgaan van de fusie vanochtend ,,buitengewoon teleurstellend.''

ACHTERGRONDpagina 11