Festival voor theater breidt verder uit

Het Theaterfestival breidt zich dit jaar uit met twee nieuwe steden, Utrecht en Amersfoort. Veertien jaar geleden begon het festival in Amsterdam, in 1990 kwam Antwerpen erbij. Directeur Arthur Sonnen wil het festival in 2001 internationaliseren door de selectie ook in Münster te brengen.

Sonnen: ,,Het Nederlandse theater is allang geen `Geheimtip` meer. Voor het Duitse toneel kan het Nederlandse toneel een belangrijke artistieke impuls betekenen.'' In de nabije toekomst zal ook Groningen zich aansluiten bij het festival.

Er was al eerder een samenwerkingsverband tussen Nederland en Münster, dat behoort tot Nordrhein-Westfalen, tijdens het festival kunstnrw.nl. Utrecht en Amersfoort geven als reden voor de presentatie van het gesubsidieerde toneel dat zij een vuist willen maken tegen `verdergaande commercialisering van het theater'. Het Theaterfestival opent in Antwerpen op 23 augustus. Arie van der Zwan houdt de openingsrede, The State of the Union, waarin hij het advies van de Raad voor Cultuur vergelijkt met de voorstellen van staatssecretaris Rick van der Ploeg.

Voor het Theaterfestival selecteerden elf theatercritici uit Nederland en Vlaanderen elf van de belangwekkendste voorstellingen van het toneelseizoen 1999-2000. Er werd geen voorstelling uit de vrije sector gekozen. Het aanbod bestond dit jaar uit ongeveer 600 voorstellingen. Opmerkelijk is dat zes van de uitverkoren producties zich afspelen in de grote zaal. Volgend jaar zal er ook een festival voor jeugdtheater komen, waarvoor een aparte jury wordt aangetrokken. Aankomende theatercritici krijgen aandacht in het parallelprogramma Young Theatre Critics Seminar in Amsterdam. Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort wijdt een speciaal programma aan theatercomponist Harry de Wit. Het Theaterfestival duurt in de verschillende steden tot en met 16 september.

Gelijktijdig is in De Brakke Grond de tentoonstelling Papieren drama's te zien. Striptekenaars zijn gevraagd belangrijke toneelteksten als stripverhaal weer te geven. De jury onder voorzitterschap van Carel Alphenaar koos de volgende voorstellingen: Het Zuidelijk Toneel/ Holland Festival met India Song; De Onderneming/ Kaaitheater met Bêt Noir; Toneelgroep Amsterdam, De Cid; De Paardenkathedraal met Reigen; Allemaal Indiaan door Victoria & Les Ballets; Diep in het bos door Het Muziek Lod; Needcompany's King Lear door Jan Lauwers & Needcompany; Platonov door 't Barre Land; het Zuidelijk Toneel met De dame met de camelia's; Cleansed/ Crave door De Bottelarij/ KVS en Maria Stuart door De Roovers.

www.theaterfestival.org.