Christenen Gloucester tegen kathedraal als Zweinstein

Boze christenen in het Engelse Gloucester willen niet dat de plaatselijke gotische kathedraal als decor dient voor de verfilming van een boek van de schrijfster J.K. Rowling over de tovenaarsleerling Harry Potter. Ze dreigen massaal de toegang tot het godshuis te blokkeren, als de Amerikaanse filmstudio Warner Brothers geen andere locatie zoekt. Dit meldde The Times woensdag.

De christelijke gelovigen menen dat de kathedraal, een belangrijke toeristische attractie van Gloucester in het Zuid-Oosten van Engeland, niet kan fungeren als Zweinstein, de school voor toverkunst en hekserij uit de populaire Potter-serie. ,,Hekserij staat voor rebellie tegen God, voor manipulatie. God spreekt zich ertegen uit in de bijbel. Als volwassenen moeten we onze kinderen beschermen en tegen ze zeggen dat hekserij verkeerd is'', aldus Paula Clare uit Gloucester.

Paula Clare en haar man Derek zijn de drijvende krachten achter het Potter-protest. Het echtpaar heeft een internetonderneming die het christelijke gedachtengoed wil verspreiden en ook `christelijke artikelen' verkoopt.

De deken van Gloucester is niet van plan gehoor te geven aan de protesten. Hij ziet er niets kwaads in dat de middeleeuwse kathedraal, die jaarlijks 350.000 bezoekers trekt, in de film fungeert als Zweinstein.

,,Het zijn fantastische boeken die beklemtonen dat de waarheid beter is dan de leugen en dat het goede het kwade overwint'', vindt de deken.