Chávez zit Gore dwars

De Venezolaanse president Chávez zit de Amerikaanse vice-president Al Gore flink dwars in zijn campagne voor de presidentsverkiezingen. Chávez, die de afgelopen weken als voorzitter van het oliekartel OPEC de wereld afreisde, heeft met zijn pleidooi om de olieprijzen op het huidige hoge niveau van boven de 30 dollar per vat te houden, de Amerikaanse politiek geschokt.

Minister Bill Richardson (Energie) zei maandag tijdens de Democratische conventie dat ,,de wereld momenteel meer olie nodig heeft'' om de prijzen tot een redelijk niveau te laten dalen. Automobilisten hebben de laatste maanden de benzineprijzen als gevolg van krappe voorraden in de VS drastisch zien stijgen, terwijl voor huishoudens ook de rekening voor huisbrandolie en aardgas almaar oploopt.

De Republikeinen verwijten de regering-Clinton geen krachtige energiepolitiek te voeren. Voor Gore is dat een lastig thema omdat de VS steeds afhankelijker worden van de import van olie, nu de nationale reserves sterk slinken. De laatste tien jaar is de import van olie – die voor het grootste deel uit Venezuela en het Midden-Oosten komt – gestegen van 48 tot 55 procent van het verbruik. Gore wil de milieubeweging te vriend houden. Daarin past een grote terughoudendheid bij het verlenen van vergunningen aan oliemaatschappijen om in natuurgebieden zoals Alaska nieuwe olie- en gasreserves aan te boren.

Het Saoedi-Arabische persbureau SPA berichtte gisteren dat president Clinton een brief aan kroonprins Abdullah van dit grootste olieland ter wereld heeft geschreven. Over de inhoud van die brief is niets bekendgemaakt, maar alles wijst erop dat Clinton zijn Saoedische vrienden wil aanmoedigen om volgende maand op de OPEC-conferentie in Wenen mee te werken aan een ruimere olieproductie en het verzet van de Venezolaanse president te negeren. Minister Richardson prees maandag de Saoediërs voor hun eerder getoonde bereidheid om de oliekranen verder open te draaien. ,,Onze zorg is echter dat sommige regeringen de olieprijs omhoogpraten, zoals Venezuela'', aldus de minister tegenover het persbureau Reuters.