BT koopt dominant belang Viag

British Telecom (BT) verwerft de controle over Viag Interkom, zijn Duitse telecom-joint venture, door daarin een extra aandeel van 45 procent te kopen voor ongeveer 6,65 miljard euro of 14,7 miljard gulden.

BT, dat al een belang van 45 procent in Viag Interkom had, koopt de andere 45 procent van de Duitse energiegroep Eon. BT krijgt daarmee een dominante 90 procent van Viag Telekom in handen. De overige 10 procent is in bezit van het Noorse Telenor. Dat gaat akkoord met BT's transactie. De Noren willen hun 10-procentsaandeel in Viag voorlopig aanhouden, maar zullen het, als het toch verkocht mocht worden, aan BT verkopen.

In een communiqué meldt BT vanmorgen dat het zijn aankoop zal betalen met hulp van gedurende de eerste helft van volgend jaar uit te oefenen opties. ,,Die betaling, gecombineerd met de 2,1 miljard euro die medio 2001 wordt geïnvesteerd, kan uiteindelijk leiden tot een totale investering van British Telecom in Viag Interkom van 8,8 miljard euro voor een totaal aandeel van 90 procent'', aldus het communiqué.

Volgens de Duitse pers vindt de financiële afhandeling van BT's transactie pas medio volgend jaar plaats omdat het Britse concern dan kan profiteren van de eerder door de Duitse regering van kanselier Schröder aangekondigde belastinghervormingen. Die worden volgend jaar van kracht.

Eon liet vanmorgen op zijn beurt weten dat de uiteindelijke prijs van de hele transactie nog kan worden beïnvloed door de uitslag van de huidige UMTS-veiling om de Duitse licenties van de derde generatie mobiele telefonie. Eon is dit jaar ontstaan uit een fusie tussen de conglomeraten Viag en Veba en wil zich voortaan hoofdzakelijk gaan richten op de energiesector. Vanmorgen maakte het een nettowinst bekend van 3,03 miljard euro (6,7 miljard gulden) over de eerste helft van het jaar, 17 procent meer dan over dezelfde periode vorig jaar. Eons winststijging is gedeeltelijk gerealiseerd door eenmalige baten. De omzet steeg met 34 procent tot 46,9 miljard euro (103,4 miljard gulden).

Het nemen van een dominant belang in Viag Interkom is de opvallendste stap tot nu toe in BT's recente strategie om minderheidsbelangen om te zetten in meerderheidsaandelen. Het Britse concern deed dat eerder met belangen in het Nederlandse Telfort en het Ierse Esat. Viag Telekom, waar BT ook dominant wordt, heeft nu ongeveer twee miljoen abonnees, maar hoopt dat aantal voor het einde van het jaar uit te breiden tot 3,5 miljoen. Het bedrijf doet momenteel mee aan de peperdure biedingsstrijd om de Duitse UMTS-licenties in Mainz.

,,Viag Interkom blijft een Duitse onderneming met hoofdkantoor in München'', verklaarde BT-directeur-generaal Peter Bonfield vanmorgen in genoemd communiqué. ,,Het bedrijf is voortreffelijk gepositioneerd om met grote dynamiek te opereren op één van de snelst groeiende Europese markten.'' Bonfield knoopte daaraan vast dat BT met zijn laatste transactie aantoont ,,dat Europa zijn binnenlandse markt is geworden.''