Belgen boos over flitsen in Nederland

Vorige week kreeg de Belg Jean-Paul Gijselinck een Nederlandse acceptgiro in de bus: of hij een verkeersboete van 60 gulden wilde betalen. Hij had op 14 mei 2000 te hard gereden in het Zeeuwse Axel. Nu wil het geval dat de heer Gijselinck al sinds 1997 geen auto meer heeft. Voor hij echter bezwaar kan indienen, moet hij eerst de boete betalen. Pas dan kan men in Nederland de foto van `zijn' geflitste auto bekijken, om te controleren of hij echt geen verkeersovertreding heeft begaan.

Gijselinck is niet de enige Belg die zegt de afgelopen tijd ten onrechte te zijn geflitst in Nederland. Volgens de Vlaamse krant Het Nieuwsblad waren er de eerste week van augustus alleen al zes lezers die meldden dat ze een boete hadden gekregen wegens te hard rijden – terwijl ze konden bewijzen dat zij noch hun auto's op dat moment in Nederland waren.

Ria de Smet uit Kamperhout moest in december al een boete betalen omdat ze in Rotterdam te hard zou hebben gereden. ,,Op het ogenblik van de overtreding was ik op school ik sta in het onderwijs en stond mijn wagen in panne in de garage'', schrijft De Smet in de krant. Ze tekende beroep aan bij het Centraal Justitieel Incassobureau. Later bleek dat ,,de geflitste auto een Audi A4 is, met inderdaad hetzelfde kenteken als de mijne. Maar zelf rijd ik een Toyota Corolla''. Voordat haar klacht ontvankelijk werd verklaard, moest ze wel de boete van 80 gulden betalen. Dat deed zij. Ze heeft haar geld nog niet terug.

Ongeveer honderd Belgen hebben de afgelopen maanden dezelfde procedure gevolgd als zij. Hoeveel gedupeerden de acceptgiro hebben verscheurd zonder bezwaar aan te tekenen, is niet bekend. Een woordvoerder van de Rijkswacht: ,,Sommige Belgen gebruiken valse nummerplaten''. Ook bij het Brusselse parket is men op de hoogte van fraude met nummerplaten, die in België zeer eenvoudig is: iedereen die zijn auto registreert, krijgt één nummerplaat en moet de andere zelf laten maken. Het is dus gemakkelijk om een vals nummerbord te laten maken, dat op een auto te schroeven en vervolgens ergens te hard te gaan rijden.

    • Caroline de Gruyter