Ahold doet voor 3,8 mld overname in VS

Ahold neemt de Amerikaanse distributeur van voedingsmiddelen PYA/Monarch over. Het Nederlandse detailhandelsconcern betaalt eigenaar Sara Lee 1,57 miljard dollar in contanten, zo'n 3,8 miljard gulden. PYA/Monarch wordt onderdeel van US Foodservice, dat formeel de overname doet. US Foodservice, dit voorjaar door Ahold gekocht, is ook actief in de distributie van maaltijden en voedsel.

Levensmiddelenconcern Sara Lee, in Nederland onder meer eigenaar van Douwe Egberts, kondigde in mei aan zijn kernactiviteiten te beperken en van PYA/Monarch af te willen.

PYA/Monarch heeft een omzet van ruim 3 miljard dollar. Het jongste omzetcijfer van US Foodservice bedraagt 8 miljard dollar. Gezamenlijk zal hun omzet dit jaar op 12 miljard uitkomen. Ahold denkt dat de combinatie het eerste jaar voor 30 miljoen dollar op kosten kan besparen, daarna per jaar 60 miljoen.

PYA/Monarch en US Foodservice maakten tot 1989 gezamenlijk deel uit van Sara Lee. Toen kocht huidige topman van US Foodservice, Jim Miller, de noordelijke divisie van PYA/Monarch uit en maakte er een zelfstandig bedrijf van. Bij de splitsing hadden de twee bedrijven elk een omzet van bijna een miljard dollar. Sindsdien is US Foodservice aanzienlijk harder gegroeid.

PYA/Monarch heeft vijftien distributiecentra en ongeveer 4.800 werknemers. Het levert producten aan restaurantketens, zoals Ryan's, Applebee's en de broodjeszaken van Subway. Ook bedient PYA/Monarch hotels, universiteiten en gezondheidsinstellingen. De markt voor maaltijdverzorging buitenshuis groeit harder dan de voedingsmiddelenmarkt in zijn geheel.