Aan autovrije zondag doen 94 gemeenten mee

Aan de landelijke autovrije zondag op 24 september doen 94 gemeenten mee. Alle grote steden doen mee, met uitzondering van Rotterdam. Dit heeft de vereniging Milieudefensie vandaag meegedeeld.

Het aantal deelnemende gemeenten is fors hoger dan vorig jaar. Toen werd de autoloze dag voor het eerst gehouden en deden 54 gemeenten mee. Eind mei hadden zich al negentig gemeenten voorlopig gemeld. Na vijf afzeggers (Enschede, Ermelo, Amersfoort, Alphen aan den Rijn en Dordrecht), kwamen er daarna ook weer nieuwe deelnemers bij.

In bijna alle deelnemende dorpen en steden worden evenementen gehouden op de afgesloten straten. Dit varieert van een straatpicknick tot skeelerwedstrijden.

,,We zijn wel tevreden, maar hadden gehoopt op een hoger aantal deelnemers,'' aldus coördinatrice L. Haakshorst van Milieudefensie. ,,Bijna alle gemeentebesturen denken dat ze direct een evenement moeten organiseren bij de autovrije zondag. Dat hoeft helemaal niet. Wij willen het liefst rust en ruimte.'' Alleen Amsterdam en Utrecht organiseren geen evenement in de autovrije stadsdelen.

In tegenstelling tot andere grote steden laat Rotterdam zich niet verleiden tot een autoloze zondag. De politie van Rotterdam ziet niets in het afsluiten van straten en wegen en stelt dat de autoloze dag niet de hoogste prioriteit heeft in de havenstad. Haakshorst van Vereniging Milieudefensie betreurt de argumenten waarom Rotterdam niet meedoet. ,,Het gaat om twintig agenten. Die zouden ze elders uitsparen.''

De Nederlandse autovrije zondag volgt twee dagen na de Europese autoloze vrijdag (22 september). Milieudefensie vraagt de ministers om op die dag per fiets naar de wekelijkse vergadering van de ministerraad te komen.

Volgens Milieudefensie is Nederland het enige Europese land dat geen handtekening heeft gezet onder het Manifest voor de Autovrije Dag. Dat manifest is opgesteld door Eurocommissaris Wallström (Milieu). ,,Nederland maakt zich er nogal makkelijk vanaf. Gemeenten zien toch graag een oproep van de landelijke overheid,'' aldus Haakshorst.