A2 gaat dicht voor DSM-trein

Rijkswaterstaat in Maastricht verwacht komend weekeinde verkeersproblemen aan de Belgische kant van de grensovergang A2 ter hoogte van Eijsden. Vanaf morgenvroeg is de autoweg gedurende enkele dagen volledig afgesloten. Juist dit weekeinde keren veel Nederlanders terug van vakantie.

De afzetting houdt verband met de berging van de ontspoorde treinwagons van DSM bij Visé. De berging duurt dagen langer dan verwacht. De Belgische autoriteiten willen geen enkel risico nemen als de laatste wagon, gevuld met 55 ton brandbaar en explosief butadieen, wordt leeggepompt. Om die reden worden ook alle huizen ontruimd in een straal van 400 meter.

Afgelopen nacht is een einde gekomen aan het leegpompen van de drie ontspoorde wagons met het giftige acrylonitril. Eén wagon met het eveneens giftige natriumcyanide zal in de loop van vandaag worden leeggepompt. Morgen worden de voorbereidingen getroffen voor de laatste wagon, gevuld met butadieen. Dan gelden de strengste maatregelen en wordt het verkeer op de spoorlijn Luik-Maastricht en de autoweg A2 stilgelegd. Onduidelijk is nog, volgens Rijkswaterstaat, vanaf hoe laat morgenochtend de autoweg gesloten zal zijn. De dienst raadt reizigers aan het nieuws te volgen. De afzetting zal naar verwachting tot zondag of maandag duren. ,,De weg blijft zolang het nodig is dicht. Verloopt het allemaal voorspoedig dan zou de A2 in de loop van zondag weer open kunnen gaan'', aldus een woordvoerder.

Tussen Maastricht en Visé pendelen bussen en het verkeer uit noordelijke richting wordt vanaf knooppunt Kerensheide omgeleid via Heerlen en Aken.