VS: haast met zaak-Microsoft

Van het Amerikaanse ministerie van Justitie mag de antitrustzaak tegen het softwareconcern Microsoft direct naar het Hooggerechtshof, zonder dat eerst het Hof van Beroep zich over de zaak buigt.

Het ministerie heeft dit gisteren laten weten in een dertig pagina's tellende verklaring. Het gaat hierbij om een eerdere rechterlijke uitspraak dat het softwareconcern in twee delen moet worden gesplitst.

,,Dit proces is van enorm groot belang voor onze nationale economie. Het is van bijzonder belang voor de bedrijven in de technologiesector die willen weten hoe ze worden geraakt door de eventuele sancties in het proces'', aldus de verklaring van het ministerie van Justitie.

In juni bepaalde rechter Thoams Jackson dat de zaak tegen Microsoft direct moest worden doorverwezen naar de allerhoogste rechter. Microsoft verweerde zich daartegen met vrijwel dezelfde argumenten als het ministerie van Justitie nu hanteert. Het concern liet destijds weten dat de ernst van de eventuele sancties en het belang voor de nationale economie een normale rechtsgang rechtvaardigen. Het ministerie heeft dat bezwaar nu afgewezen. Een finale beslissing in de zaak zou een jaar eerder mogelijk zijn als het Hooggerechtshof zich direct, zonder een nieuwe beroepsgang over het geschil buigt. Volgens het ministerie zijn alle vergelijkbare beroepszaken tussen 1903 en 1974 direct behandeld door het Hooggerechtshof. Microsoft zal de komende week met een reactie komen. Het Hooggerechtshof werkt in de zomermaanden niet en zal pas in oktober besluiten of het de zaak in behandeling neemt of niet.