Vlot bedoelde MTV-film over de jaren tachtig

Als ze ergens verstand hebben van de jongerenmarkt, moet het wel bij MTV zijn. Zo gek is het dus niet dat het tv-station waar de popclip tot programmagenre is gemaakt, zijn doelgroep sinds kort ook bestookt met speelfilms. De formule ligt voor het oprapen: een handvol jonge acteurs die inmiddels al enige naam hebben gemaakt, in een vlot bedoelde komedie à la Sex and the city, maar dan gesitueerd in 1981, hetgeen voor MTV-begrippen neerkomt op nostalgie naar de disco en de punk. 200 Cigarettes heet het resultaat, naar de slof sigaretten die één van de jongens op zijn verjaardag cadeau krijgt. Maar een zegetocht door de Amerikaanse bioscopen heeft het filmpje vorig jaar niet gemaakt, en hier is het niet eens meer geprobeerd.

De debuterende cineaste Risa Bramon Garcia, voormalig casting-agente, kreeg een verhaaltje in handen dat nauwelijks een verhaaltje is. Bijna anderhalf uur lang bestaat 200 Cigarettes uit losse scènes. Een nogal hysterisch tiepje heeft in haar flatje in New York een oudejaarsavond-party georganiseerd. De vraag is alleen of er iemand zal komen opdagen. Ze wordt dus steeds hysterischer. En intussen zien we haar gasten elders in de stad, weliswaar op weg naar het feest, maar er komt steeds iets tussen.

Veel fantasie is er op script en aankleding echter niet losgelaten. De pech onderweg stelt niet veel voor en de tijdgeest wordt nauwelijks geparodieerd. Een flardje Blondie, Kool & The Gang en Elvis Costello, dat is het wel zo'n beetje. Verder weet Courtney Love aardig een sloerie te spelen, terwijl Kate Hudson net zo onnozel kan giechelen als haar moeder (Goldie Hawn), maar de rest komt niet veel verder dan het verhevigde comedy-acteren uit de meeste middelmatige tv-series. Ook veel van de dialogen komen uit die hoek. ,,Jij kan naakt gaan staan met een matras op je rug,'' zegt vriendin 1, ,,en dan zie je er nòg uit als een maagd.'' Waarop vriendin 2 de wijsvinger naar haar mond brengt, in quasi-gepeins verzinkt, en zegt: ,,Zou dat helpen?''

Wonderbaarlijk, hoe een ogenschijnlijke succesformule blijft steken in zo'n flets filmpje. Alles bij elkaar misschien toch iets te berekenend, dat zou het kunnen zijn.

200 Cigarettes. Regie: Risa Bramon Garcia. Met: Courtney Love, Ben Affleck, Christina Ricci. Uitgebracht op huurvideo door Buena Vista Home Entertainment.

    • Henk van Gelder