Verzet SEP tegen verhuur EPON-centrale

De Samenwerkende Elektriciteits Productiebedrijven (SEP) willen in hoger beroep verhinderen dat hun lid EPON een stilstaande centrale verhuurt. De noordoostelijke producent heeft hiervoor in kort geding toestemming gekregen. De andere drie producenten vinden dat EPON oude afspraken ontduikt als er via de centrale goedkope stroom op de markt komt. Dit is het laatste jaar dat de vier stroomproducenten in Nederland (gebundeld in de SEP) aan elkaar zijn gebonden. Per 1 januari 2001 breekt het geliberaliseerde tijdperk aan. Nu nog geldt de Overeenkomst van Samenwerking (OvS). Daarin staat onder andere dat de producenten gezamelijk voor alle kosten en risico's opdraaien van het totale productiepark. Ook is daarin vastgelegd wanneer een nieuwe eenheid in bedrijf gaat en wanneer een centrale sluit.