SCIENCEFICTION ANNO 2000

Total Recall 2070 – de makers van de tv-serie moeten over een minder volledig geheugen beschikken, want de serie doet in de desolate stemming veel meer aan Blade Runner denken. Dat maakt de naamkeuze toch halfgoed, want de auteur is in beide gevallen de Amerikaanse sf-schrijver Phillip K. Dick (1928-1982).

Total Recall 2070 verwijst naar Paul Verhoevens film uit 1990 met hoofdrollen van Arnold Schwarzenegger en Sharon Stone over budgetvakanties die uit door de firma Rekall Inc. geïmplanteerde herinneringen bestaan. In de film raakt Arnold er flink van in de war, of zoals hij het zelf formuleert: ,,If I am not me, then who da hell am I?'' In de tv-serie, die zich ongeveer 10 jaar voor de film afspeelt, is Rekall één van een handjevol multinationals die het op aarde voor het zeggen hebben. De hoofdpersonen zijn twee politieagenten bij het Citizens Protection Bureau. Ian Farve is een androïde, zoals ook Rutger Hauer in Blade Runner er één was. De ander, David Hume, is een mens en de acteur die deze rol speelt, Michael Easton, is vooral bekend als het welgeschapen schildersmodel Glenn waar Ally McBeal in haar eerste seizoen een oogje op had.

Naast vaak indrukwekkende decors – vooral in de overgangen tussen scènes – valt de achtergrondmuziek op die de sfeer met ingehouden accenten vaak fenomenaal weet te versterken. Ook het camerawerk is goed en weet zelfs tijdens eenvoudige scènes als het verhoor van een verdachte een claustrofobische spanning op te roepen door zonder overzicht traag te schakelen tussen closeups.

Er zijn afleveringen waarin de politiemannen er op uitgaan en de kijker iets te zien geven van de boze buitenwereld, maar vaker blijven ze als in een gewone Amerikaanse politieserie op het bureau. De sciencefiction komt dan vooral van onderwerpen als genetisch gemanipuleerde mensen, geheugenimplantaten en reisjes naar Mars.

Total Recall 2070 bereikte vorig jaar in Amerika geen tweede seizoen, maar is met een totaal van 22 afleveringen toch heel bruikbaar voor tal van tv-stations.

Total recall 2070, donderdag, Veronica, 18.05-18.55u.

(Tekst Dirk Limburg, montage Wim Lintsen, op internet www.totalrecall2070.com)