Reddingspoging Koersk mislukt

Een derde poging van de Russische marine om een reddingscapsule te koppelen aan de gezonken kernonderzeeër Koersk is vanmorgen mislukt. De Britse marine heeft vandaag een reddingsvaartuig gestuurd. Vanaf vanmorgen zijn geen klopsignalen meer gehoord.

De derde poging om de 116-koppige bemanning, voor zover nog in leven, uit de onderzeeboot op de bodem van de Barentsz-Zee te halen leek vanmorgen aanvankelijk te lukken. Maar de accu's van de sonde `Pris', die al tot een diepte van honderd meter was afgedaald, raakten voortijdig leeg, zo meldde het persbureau Itar-Tass. Als gevolg daarvan moest het reddingsvaartuig eerst weer naar boven worden getakeld.

Admiraal Vladimir Koerojedov, Ruslands hoogste vlootofficier, spreekt van een race tegen de klok. De zuurstofvoorraad aan boord raakt vrijdag op. ,,Tot die tijd geven we de hoop niet op'', sprak de bevelhebber van de marine. President Vladimir Poetin, op vakantie aan de Zwarte Zee, toonde zich gisteren ,,weinig optimistisch'' en sprak vandaag van ,,een kritieke situatie''.

Naar nu blijkt is het 154 meter lange en 13.900 ton zware gevaarte al zaterdag gezonken, en niet zondag zoals eerder door de Russische marine gemeld. Het enige levensteken sindsdien bestond uit klopsignalen (steeds opnieuw: SOS, Save Our Souls), maar die klonken ,,zachter en steeds minder frequent'', aldus een marinewoordvoerder. ,,Dat is logisch. Het zuurstofgehalte neemt gestaag af, de matrozen zullen op de grond zitten of liggen.'' De temperatuur aan boord zou het vriespunt naderen en er is geen elektrisch licht. Vanaf vanochtend zijn geen klopsignalen meer gehoord.

Het reddingswerk wordt bemoeilijkt door de straffe poolwind, de hoge deining op zee en sterke stromingen onder water. Een tweede capsule die plaats biedt aan maximaal twintig personen wordt momenteel ook ingezet. De Britse marine stuurt vanuit Schotland een eigen reddingsvaartuig naar de Barentsz-Zee, de Scorpion. Na de botte afwijzing, dinsdagochtend, van alle buitenlandse assistentie, voert Moskou alsnog overleg met NAVO-deskundigen in Brussel. De Russische minister van Defensie Igor Sergejev heeft in een telegram inmiddels zijn dank voor het hulpaanbod betuigd.

De Russische media halen steeds feller uit naar de marine, die even laf en leugenachtig zou reageren als in de Sovjet-tijd. ,,Als er een NAVO-onderzeeër op de zeebodem had gelegen was de bemanning al lang gered'', schrijft de Novije Izvestija vanmorgen.

Sommige Russische kranten verdenken de legerleiding ervan de Koersk, een vijf jaar oude – dus zeer moderne – onderzeeër vol militaire geheimen, buiten het blikveld van Westerse experts te willen houden. De krant Segodnja waarschuwt de admiraals van de Russische marine vandaag alvast dat de tragedie met de Koersk in ieder geval zal uitlopen ,,op een politieke catastrofe''.

ONZEKERHEID pagina 5

    • Frank Westerman