RABARBER-VIJGENCAKE

Voor dit Canadese recept heb ik Lyle's Golden Syrup gebruikt in plaats van de maïssiroop die in Canada altijd gebruikt wordt. Voor zover ik weet is maïssiroop in Nederland niet verkrijgbaar. Golden Syrup is wel te koop: kijk bij oosterse toko's of delicatessenwinkels. U kunt er een lichte, vloeibare honing voor in de plaats gebruiken, maar bedenk dan wel dat honing iets zoeter is.

Snijd de rabarber bij en snijd de stelen dan in stukjes van circa 1 centimeter. U zult ongeveer 900 gram rabarber overhouden. Doe de stukjes rabarber in een grote, zware pan en schep er de suiker, siroop of honing, het water, citroenraspsel en citroensap door. Zet de pan op een matig vuur en breng de inhoud aan de kook, waarbij u af en toe omschept. Laat dan onder regelmatig omscheppen 25 tot 30 minuten zachtjes koken tot de rabarber gaar en het mengsel dik is. Neem de pan van het vuur, schep er de vijgen door en laat het mengsel volledig afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180° C. Vet een rechthoekige bakvorm van 23 x 33 cm licht in met plantaardige olie. Doe voor het kruimeldeeg de bloem en het zout in een zeef boven een grote kom. Schud door de zeef. Schep er de havermoutvlokken en basterdsuiker door tot alles goed gemengd is. Giet er de plantaardige olie bij en meng alles goed. Verdeel het kruimelmengsel in twee even grote porties. Doe een portie in de met olie ingevette bakvorm en druk het met uw vingertoppen stevig en gelijkmatig uit over de bodem van de vorm. Schep er de volledig afgekoelde rabarbervulling over tot op circa 0,5 centimeter van de randen. Strooi er de rest van het kruimelmengsel over en druk dat met de vingers lichtjes aan. Zet ca. 60 min. in de oven, of tot de bovenkant van de cake goudbruin is. Laat volledig afkoelen op een rooster.

    • Kim Maclean