Oranje zonder Stam

Jaap Stam ontbreekt vanavond bij de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen de amateurs van AGOVV. De verdediger van Manchester United liep tijdens het duel met Chelsea om de Engelse Charity Shield een blessure op. Bondscoach Louis van Gaal wil vanavond in Apeldoorn alle spelers uit zijn selectie inzetten. ,,Een nieuwe coach betekent nieuwe kansen voor de spelers'', zei Van Gaal. ,,Maar ik ben tevreden over de beleving van de internationals. Zij beseffen dat vanavond een nieuw hoofdstuk begint.''

Tijdens het trainingskamp in Hoenderloo heeft Van Gaal met enkele spelers gesproken over de speelwijze van het Nederlands elftal. ,,Ik borduur voort op de tactiek in de EK-wedstrijd tegen Joegoslavië'', legde Van Gaal uit. ,,Ik sta volledig achter dat concept van mijn voorganger Frank Rijkaard.'' Aanvoerder Frank de Boer ondervond ook dat Van Gaal het accent legt op de discipline in de spelersgroep. ,,Toen bij Kluivert zijn shirt over zijn broek hing, zei Van Gaal meteen: `Ik kan wel merken dat ik je een tijdje niet heb gezien'. Zo kende ik Louis ook als coach van Ajax en Barcelona.''

Van Gaal maakt zich slechts zorgen over de bezetting van zijn technische staf. ,,We moeten meer trainers aanstellen'', zei hij. ,,Maar het is de vraag of de KNVB daar een budget voor heeft.''