Omzet Christie's 2,8 miljard gulden in zes maanden

Veilinghuis Christie's heeft in het eerste half jaar van 2000 voor bijna 1,2 miljard dollar (2,8 miljard gulden) verkocht. Dat is een stijging van 19 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Picasso's `Nature morte aux tulipes' bracht het meest op: bijna 70 miljoen gulden.

De categorieën 19e en 20e-eeuwse kunst, schilderijen van Oude Meesters, juwelen, Aziatische kunst en Europees en Amerikaans meubilair zijn volgens bestuursvoorzitter E. Dolman voornamelijk verantwoordelijk voor de goede verkoopcijfers. Hij noemde de resultaten `opmerkelijk sterk'.

Impressionistische en 19e-eeuwse kunst brachten met 561 miljoen gulden het meest op, een stijging ten opzichte van de eerste helft van 1999 met 57 procent. De hedendaagse kunst groeide procentueel gezien het sterkst: 80 procent.

Kunstkopers kunnen nog dit jaar via de website van Christies on line gaan bieden tijdens veilingen. Die nieuwe service is een vervolg op de al bestaande activiteiten van het veilinghuis op internet. De site www.christies.com, waarop catalogussen en foto's van kunstwerken te zien zijn, krijgt nu al dagelijks 8000 bezoekers. Veilingen waren ook al te volgen op internet.