KRONOS

De titel van de nieuwe Kronos cd, Caravan, verwijst niet naar de beroemde compositie van Juan Tizol maar naar het verschijnsel reizen. Erg toepasselijk want met de nieuwe celliste Jennifer Culp beweegt het strijkkwartet zich over de gehele aardbol. Van `La Muerta Chiquita' van de jonge Mexicaanse componist Enrique Rangel naar het Roemeense dorpje Clujani waar een omstuimige ontmoeting plaats vindt met leden van de zigeunergroep Taraf de Haidouks.

Van daar is het een relatief korte trip naar het Hongarije van Rezsö Seress die in 1968 zelfmoord pleegde na achterlating van een stuk dat daar sterk toe noodt en dat veel mensen zullen kennen als `Gloomy Sunday', gezongen door onder anderen Billie Holiday. Andere gasten op deze cd zijn tablaïst Zakir Hussain, surfrock-drummer Martyn Jones, de Iraanse vedelaar Kayhan Kalhor en de Libanese fluitspeler Ali Jihad Racy, terwijl er in `Cortejo Fúnebre en el Monte Diablo' van Terry Riley een geluidsband van de componist meeloopt.

Wat het Kronos kwartet zich bij reizen voorstelt maakt deze cd en passant heel duidelijk: geen gesjouw met rugzakken en horzelplagen maar in een vederlichte cadans rondkruisen in een luxe camper.

Kronos: Caravan (Nonesuch 7559-79490). Distr. Warner

    • Frans van Leeuwen