KPN voelt pijn van Duitse veilingkosten

De hoofdrol op het Damrak was vanmorgen weggelegd voor KPN, maar het was geen positie waar het concern blij mee zal zijn: het aandeel daalde wederom fors, en belandde op zijn laagste koers sinds 9 december.

Het verlies bedroeg rond het middaguur 3,6 procent, op 35,16 euro. In maart bereikte KPN nog een koers die ruim het dubbele daarvan was. Boosdoener is de kwelgeest die de hele Europese telecomsector in zijn greep houdt: de Duitse UMTS-veiling, waarop de biedingen vanmorgen de 100 miljard gulden overschreden. KPN is met Hutchison via E-plus een van de bieders, en liet gisteren al weten niet langer op drie maar op twee blokken te bieden omdat het biedingsniveau te gortig werd.

Ook staalconcern Corus kreeg vanochtend rake klappen op de Amsterdamse effectenbeurs. Het aandeel zakte tijdens de eerste handelsuren naar een dieptepunt dat na de fusie van British Steel en Hoogovens nooit eerder werd bereikt. Het aandeel daalde bijna 2 procent naar 1,20 euro. Even voor lunchtijd herstelde Corus zich licht. De koers gaf 1,23 euro aan.

Analisten verlaagden het koersdoel van het Brits-Nederlandse bedrijf nadat bekend was geworden dat branchegenoot Thyssen-Krupp uit Düsseldorf de beursgang van zijn staaldivisie afblaast. Corus lag gisteren ook al zwaar onder vuur bij de beleggers. Toen moest het aandeel ruim 6 procent terug.

UPC, dat gisteren nog bijna 16 procent won in reactie op publicatie van cijfers over het tweede kwartaal, leverde vanochtend 4 procent in. Ook Akzo Nobel behoorde tot de verliezers, met een daling van 2,5 procent.

Ondanks de verliezen van vooral zwaargewicht KPN bleef de AEX-index redelijk op peil, en moest maar 1,06 punt terug op 686,67 punten. Het is nog rustig op de beurs, omdat beleggers wachten op de grote stroom cijfers van morgen. Dan rapporteren onder meer ABN AMRO, Numico, Getronics en ASR Verzekeringen komen. De financiële waarden vormden vanmorgen het tegenwicht, met koerswinst voor Fortis (1,8 procent) Aegon (0,6 procent) en ING (0,2 procent).

ABN Amro was rustig aan de vooravond van de halfjaarcijfers, en noteerde vrijwel onveranderd op 28,16 euro, Het bankaandel is dit jaar al 15 procent gestegen en behoort de laatste tijd tot de best presterende AEX-fondsen.

Analisten verwachten een winststijging over het eerste halfjaar van rond 14 procent. De nieuwe topman Groenink zal hen, als ABN zich aan de gangbare stijl bij machtswisselingen houdt, vermoedelijk niet teleurstellen bij zijn debuut.

Grootste stijgers waren ASML, Unilever, Philips en Getronics. ASML won vanmorgen het meest. Het aandeel stond 86 eurocent hoger op 40,91 euro. Naast Corus had ook Heineken het niet makkelijk. De Hongkongs-Britse zakenbank HSBC adviseerde de aandelen te verkopen. Daarop daalde de koers van de brouwer met 1,15 euro naar 59,85 euro.