Internationaal

LONDEN

Alleen in Londen wist de telecomsector vanmorgen te ontsnappen aan de malaise die op het vasteland om zich heengrijpt naar aanleiding van de gestaag oplopende miljardenbiedingen die een aantal telefoonmaatschappijen in Duitsland biedt voor UMTS-licenties.

Vodafone, dat via Mannesmann meebiedt, klom 1,5 procent en profiteerde van een aanhoudend gunstige stemming over de Britse rente, waarvan beleggers geloven dat die niet zal worden verhoogd. De FTSE-index klom 0,5 procent tot 6.413 punten.

FRANKFURT

Anders was het in Duitsland, waar Deutsche Telekom 0,7 procent zwakker was. De UMTS-veiling, waarvan de opbrengst omgerekend de 100 miljard gulden oversteeg, drukte er zwaar op de markt. In tegenstelling tot de andere Europese beurzen moest de DAX genoegenen nemen met een verlies. De index noteerde een bescheiden 0,1 procent lager op 7.300 punten.

PARIJS

Ook France Telecom moest terug in Parijs, maar andere aandelen stegen zo hard dat de CAC-index toch kon oplopen. Met name Danone en BNP-Parisbas konden omhoog. Danone maakt grote kans opgenomen te worden in de Dow Jones Stoxx-50 index. De CAC-index was 0,4 procent hoger op 6.666 punten.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs in Tokio zijn vanmorgen verder gestegen. het Nikkei-gemiddelde klom 58 punten (0,35 procent) tot 16.356. De stijging was vooral te danken aan de populariteit van de halfgeleiderfondsen en de kabelsector. Banken en vastgoedfondsen deden het minder.

Op de overige beurzen in het Verre Oosten was de stemming ook overwegend positief. De Hang-Sengindex in Hongkong boekt een winst van 1,55 procent. De beursindex in Zuid-Korea sloot met een winst van 2,4 procent. In Sydney stegen de aandelenkoersen gemiddeld 0,3 procent.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York heeft gisteravond niet veel indruk weten te maken. Het Dow-Jonesgemiddelde daalde met 109 punten (bijna 1 procent) tot 11.067, waarmee de winst van de voorgaande dag vrijwel geheel werd tenietgedaan. De elektronische Nasdaq-beurs was met een stijging van 2 punten tot 3.852 vrijwel onveranderd.

Bij de fondsen in de Dow ging het volgens de handelaren veelal om winstnemingen. De beleggers geloven dan wel niet dat de Amerikaanse centrale banken op hun vergadering van volgende week dinsdag de rente zullen verhogen, maar nemen wellicht nu al het zekere voor het onzekere, aldus een van hen.