Ierse inflatie 6,2 procent

De inflatie in Ierland is in juli op het hoogste niveau in ruim 15 jaar terechtgekomen: 6,2 procent op jaarbasis. Hogere hypotheekkosten en stijgende energie- en voedselprijzen waren daaraan debet. Dat heeft het Ierse bureau voor statistiek (CSO) gisteren bekendgemaakt.

In juni waren de consumentenprijzen, de belangrijkste graadmeter voor het meten van inflatie, gemiddeld op jaarbasis 5,5 procent gestegen. Analisten houden er rekening mee dat de inflatie dit jaar nog boven de 7 procent uitkomt. Overheidsmaatregelen die verdere oververhitting van de economie moesten beperken, hebben tot dusver niet geholpen. Omdat Ierland aan de euro deelneemt, kan de centrale bank niet zelfstandig ingrijpen met een renteverhoging om de inflatie af te remmen. Ze is nu afhankelijk van beslissingen van de Europese Centrale Bank. Die kijkt echter naar inflatie in de gehele eurozone, in juni 2,4 procent op jaarbasis.