Hervormers Iran geven niet op

De hervormers in het Iraanse parlement geven hun streven naar een vrije pers niet op, ook niet na het recente machtswoord waarmee onlangs de Opperste Leider van Iran, ayatollah Khamenei, een parlementair debat over de harde perswet beëindigde.

In wat door waarnemers wordt gezien als een gewaagde stap – Khamenei's woord is wet in Iran – hebben de hervormers in het parlement een wetsontwerp ingediend dat beoogt een eind te maken aan de sluiting van onafhankelijke, kritische of hervormingsgezinde kranten door de Iraanse justitie. In een als ,,extreem urgent'' bestempelde motie wordt een debat gevraagd over de Wet op de Veiligheidsmaatregelen. ,,Diverse rechtbanken hebben dagbladen verboden op basis van deze wet. Verduidelijking kan vele dubbelzinnigheden wegnemen, inclusief die betreffende de pers'', zo citeerde het persbureau IRNA gisteren een van de hervormingsgezinde parlementariërs, Gholam Heidar Ebrahimai Salami. Salami klaagde dat de voorzitter van het parlement, Mahdi Karrubi – de man die onlangs na het machtswoord van Khamenei een eind aan het debat over de perswet maakte door simpelweg de microfoons uit te schakelen – niet formeel heeft willen bevestigen de tekst van het wetsontwerp te hebben ontvangen.

161 van de 290 leden van de Majlis ondertekenden zondag een open brief waarin ze schreven vastbesloten te zijn de hervormingen voort te zetten, ,,Hervormingen zijn niet het monopolie van wie dan ook'', aldus een van de ondertekenaars van de open brief. ,,Hervormen is een nationale behoefte. En hervormingen zijn zinloos zonder persvrijheid. Hervormers moeten een nieuwe manier zien te vinden om om te gaan met de sluiting van kranten door justitie, als ze hun [verkiezings]beloften willen nakomen.''