Elk jaar in een andere ruilwoning

Veel Nederlanders brengen hun vakantie door in een tweede huisje of een andere `recreatiewoning': een huisje, caravan of boot. Met gesloten beurzen kan je ook gewoon van huis ruilen.

,,Beste familie Leentvaar, wij wensen jullie in Someren een heel fijne vakantie. Liever niet roken boven. Somerens Contact bewaren alstublieft. De video neemt wel op maar stoort bij een huurvideo. Het vorige gezin sloeg de muggen kapot op de muur. Ik stofzuig ze op of sla ze kapot op de deur...''

Betsie Hendricks (43) heeft voor Coby Leentvaar en haar zoon Tom een briefje achtergelaten met de belangrijkste punten over haar huis in Noord-Brabant. Ze ruilt haar huis voor 12 dagen met dat van Coby in Sneek. Daar zit ze met haar twee kinderen Jeroen (22) en Hannie (19).

Het is de vijfde keer dat Coby (49) en Tom (16) in de zomer naar een ander huis in Nederland verkassen. Coby vindt woningruil in de vakantie wel prettig. ,,We hebben wel eens gekampeerd en in caravans gezeten, maar dat is maar behelpen. Bovendien kost dit niets, je hebt eigenlijk alleen de reiskosten. En eten moet je toch.''

Coby en Betsie zijn allebei aangesloten bij de Landelijke Organisatie Vakantie Woningruil. Het werkt simpel. De organisatie stuurt haar leden twee keer per jaar een catalogus met huizen in binnen- en buitenland. De rest moeten de ruilers zelf regelen.

Betsie had contact gezocht met Coby. ,,Ik kijk altijd naar de huizen die overeenkomen met dat van ons. Daarom kies ik uit de rijtjeshuizen en de tussenwoningen'', zegt Betsie. Voor haar en haar twee kinderen is het huis van Coby in Sneek al de vijftiende ruilwoning. Betsie: ,,We willen nooit terug naar hetzelfde huis. Elke keer wat anders, dat is leuk. Sneek leek ons een goed plan, omdat er veel water in de buurt is.''

Van tevoren hadden Coby en Betsie afspraken gemaakt. Coby: ,,Je spreekt af dat je zo min mogelijk telefoneert. Verder praat je over wat je wel en niet kan gebruiken. En je maakt afspraken dat je op elkaars dieren past.''

Beide vrouwen zijn redelijk tevreden over de gemaakte afspraken. Betsie:,,Het is een prima huis. Toen we aankwamen was het schoon. Een minpuntje was wel het konijnenhok. Wij moesten het meteen uitmesten, zo vies was het.'' Coby: ,,Ik heb nog nooit in zo'n keurig huis gezeten. Het is wel een prettig huis.''

Maar je moet je wel kunnen aanpassen. Betsie:,,Het stonk hier verschrikkelijk naar rook toen we aankwamen. Nu, na een paar dagen, wordt het gelukkig wat beter.'' In haar huis in Someren is op een deur een sticker geplakt met de tekst `Hier niet roken a.u.b.' Coby zit aan de tuintafel met een kopje koffie en een sjekkie. ,,Ik rook zoveel mogelijk buiten.''

In Sneek heeft Jeroen zijn matras op de grond gelegd. Betsie: ,,Dat bed in de jongenskamer waar hij op sliep was veel te zacht. Hij kreeg er pijn in zijn rug van.'' In Someren wijst Tom naar het bed van Jeroen: ,,Ik heb elke ochtend last van mijn rug. Dat bed is verschrikkelijk hard.''

Elke dag ondernemen de gezinnen uitstapjes. Coby: ,,We zijn in het dorp wezen kijken en naar het bos geweest. Je kan heerlijk wandelen hier. Morgen gaan we naar Helmond. Daar moet een grote drumwinkel zijn. Vindt Tom leuk. Toch Tom?'' Tom knikt. In Sneek spendeert de familie Hendricks veel tijd op de fiets. Betsie: ,,We willen nog naar het Sneekermeer fietsen en we gaan ook een keer naar Stavoren.''

De vakantie in een ander huis moet niet te lang duren, vindt Betsie. ,,We zitten het liefst ergens een week. Nu is dat dan twaalf dagen, want dat wilde het andere gezin graag. Meer moet je echt niet hebben. Dan ga je je vervelen.'' Vooral de verstandelijk gehandicapte Jeroen heeft daar last van, vertelt Betsie. ,,Thuis mag hij in de hele wijk rondlopen en hier alleen maar rond het huis. Dat heeft hij wel gezien uiteindelijk.'' Dochter Hannie (19) had er dit jaar niet zo'n zin in. Betsie: ,,Ze zei voor vertrek tegen mij dat het vast een echte verveelvakantie zou worden. Maar ja, ze kon ook niet thuisblijven.''

Dit is het zevende en laatste deel van een serie. Eerdere afleveringen verschenen op 26 en 29 juli en op 2, 5, 9 en 12 augustus.

    • Deedee Derksen