Elektronische Philips-jas

Even aan de kraag van je jas voelen en je mobiele telefoon wordt doorgeschakeld. Doe je hand in je jaszak en je cd-speler gaat aan. Niet meer hoeven nadenken of je je mobiele telefoon wel van huis hebt meegenomen. Het lijkt een ver toekomstbeeld. Toch brengt kledingfabrikant Levi's binnenkort in samenwerking met elektronicaconcern Philips kleding met de nieuwste technische snufjes op de Europese markt. Het gaat in eerste instantie om een serie van vier jassen, van mode-ontwerper Massimo Osti, die zijn voorzien van mobiele-telefoontechniek en een MP3-speler van Philips.

De jas is alleen te koop in vijftig exclusieve kledingwinkels in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden en de Benelux. In totaal worden er 2.500 gemaakt. Volgens Philips kost de jas rond de 2.400 gulden.

De zogeheten ICD+-jas bevat een telefoon die door spraakherkenning kan worden bediend. De microfoon en de oordopjes zijn verwerkt in de kraag. Verder heeft de jas een MP3-speler die kan worden bediend met een klein toetsenbordje in de jaszak.

Philips spreekt over ,,de uitdaging de elektronica zo plat en flexibel mogelijk te maken''. Het concern werkt sinds 1995 aan het project Philips Wearable Electronics. Het is voor het eerst dat een dergelijk commercieel product op de markt wordt gebracht. Doel van het concern is Philips' technologie in elk kledingstuk.

In de jassen zijn nog draden verwerkt maar de kleding is gewoon wasbaar. Philips is bezig met het ontwikkelen van stoffen die stroom geleiden. ,,Voor nieuwe producten zal het per definitie weer in zee gaan met Levi's. Philips levert alleen de technologie'', aldus Philips Research.