Ecuador zet privatiseringen door

Ecuador zet zijn plannen voor de privatisering van de olie-, elektriciteits- en telecommunicatiesectoren door ondanks oppositie van een meerderheid in het Congres, die vreest voor de uitverkoop van nationale belangen aan de private sector. Dat heeft een regeringswoordvoerder gisteren gezegd. Gisteren stemden 71 van de 123 parlementariërs tegen de plannen. Volgens president Gustavo Noboa, die in januari via een staatsgreep aan de macht kwam, zijn de maatregelen nodig om de noodlijdende economie op te krikken.

Maandagavond werd bekend dat het merendeel van de schuldeisers van Ecuador akkoord is gegaan met een omvangrijke sanering van de torenhoge schuldenlast van het land. Daardoor brengt Ecuador zijn financiële verplichtingen ten opzichte van private schuldeisers met 40 procent terug. Zo'n 85 procent van de houders van zogenoemde Bradybonds en eurobonds (obligaties) besloten deze om te ruilen voor nieuwe schuldpapieren met een waarde van 3,95 miljard dollar (9,6 miljard gulden), aldus president Noboa. De oude Brady-schulden, vernoemd naar de voormalige Amerikaanse minister Brady van Financiën, bedroegen in totaal 6,5 miljard dollar.