Dertig procent minder hypotheken

In het tweede kwartaal van dit jaar werden bijna dertig procent minder hypotheken afgesloten dan in dezelfde periode van het vorige jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De daling van het aantal nieuw afgesloten hypotheken wordt voor het grootste deel veroorzaakt doordat minder mensen hun hypotheken omzetten. Het aantal omgezette hypotheken nam af met 44 procent.

Bij de dalende hypotheekrentes van de afgelopen jaren was het vaak aantrekkelijk om hypotheken met hoge rente om te zetten in leningen met een lagere rente, het zogenaamde `oversluiten'. Vorig jaar nog werd zestig procent van de nieuwe hypotheken afgesloten om via een oversluiting een oude hypotheek te vervangen. De hypotheekrente is sinds een jaar echter weer aan het stijgen en volgens het CBS worden daarom steeds minder hypotheken overgesloten. Oversluitingen namen in het tweede kwartaal van dit jaar nog maar 47 procent van het aantal nieuw afgesloten hypotheken voor hun rekening.

Het aantal hypotheken dat voor het daadwerkelijk kopen van een woning werd afgesloten daalde met vijf procent. Doordat relatief gezien meer hypotheken werden afgesloten om een woning te kopen, steeg het gemiddelde hypotheekbedrag met 23 procent tot 302.000 gulden. Een gedeelte van die stijging wordt overigens veroorzaakt doordat de huizenprijzen nog steeds toenemen.