Chili thuis veel te sterk voor Brazilië

Brazilië heeft gisteravond opnieuw een nederlaag geleden in een kwalificatiewedstrijd voor het WK voetbal van 2002. In Santiago was Chili met 3-0 te sterk voor de ploeg van bondscoach Wanderley Luxemburgo.

Viervoudig wereldkampioen Brazilië bezet na zeven kwalificatiewedstrijden de vierde plaats in de groep waarin tien Zuid-Amerikaanse landen strijden om vier plaatsen voor het wereldkampioenschap voetbal dat over twee jaar in Japan en Zuid-Korea wordt gehouden. Chili staat op dit moment vijfde. De uiteindelijke nummer vijf van Zuid-Amerika moet twee beslissingswedstrijden tegen een ploeg uit Oceanië spelen.

Salas, de spits van de Italiaanse kampioen Lazio Roma, was gisteren in Santiago de grote man bij de Chilenen. Hij bereidde zowel de eerste treffer van Estay als het tweede doelpunt van Zamorano voor. Salas bekroonde vervolgens zelf zijn goede wedstrijd met een doelpunt in de 73ste minuuut. Tien minuten voor tijd werd Salas onder luid gejuich van de 60.000 toeschouwers gewisseld.

De Braziliaanse verdediger Roberto Carlos vond dat zijn ploeg ondanks het verlies goed had gespeeld. ,,Het was een gekke wedstrijd'', zei de speler van Real Madrid. ,,Ik denk dat we beter waren. Maar zij kregen drie kansen die ze allemaal benutten. We moeten gewoon met vertrouwen vooruit blijven kijken.''

Brazilië heeft van de laatste drie wedstrijden er twee verloren. In juli leden de Brazilianen ook al een pijnlijke nederlaag tegen Paraguay. Maar de druk op Luxemburgo nam iets af toen zijn ploeg een paar weken geleden thuis aartsrivaal Argentinië met 3-1 versloeg. Na het verlies tegen Chili komt de positie van de Braziliaanse bondscoach echter opnieuw ter discussie te staan.

Colombia won gisteren in Bogota met 1-0 van Uruguay en steeg daardoor naar de tweede plaats achter koploper Argentinië. Jairo Castillo maakte het enige doelpunt. Vandaag ontmoet Argentinië thuis Paraguay, speelt Ecuador tegen Bolivia en gaan de Venezolanen op bezoek bij Peru.