Bulgarije wil unieke tempel weer begraven

Een onlangs in Starosel in Bulgarije ontdekte Thracische tempel verdwijnt binnenkort weer onder het beton omdat er geen geld is om de archeologische werkzaamheden voort te zetten.

De tempel stamt uit de vijfde eeuw voor onze jaartelling en is het grootste en best geconserveerde Thracische monument dat ooit is gevonden. Om het te herstelen en bewaren is 150.000 dollar nodig, maar de regering zegt niet meer dan 2.500 dollar te kunnen uitgeven en sponsors zijn tot nu toe niet gevonden.

Het team van archeologen dat in Starosel aan de slag is, zegt nog een maand nodig te hebben om de opgravingen te voltooien. Dat zou nog ongeveer 20.000 dollar vergen, aldus de leider van het team, Georgi Kitov. Hij bestempelt de gevonden details van de tempel en van de tempelschatten (onder meer aardewerk, munten en pijlen) als ,,hoogst uitzonderlijk''.

Het historische Thracië is thans deel van Bulgarije, Griekenland en Turkije. De Thraciërs, van Indo-Europese afkomst, leefden in verschillende, elkaar meestal bestrijdende stammen. In de Griekse en Romeinse tijd waren ze bekend vanwege hun krijgslust, hun gouden schatten en schatkamers, alsmede hun relatief hoog ontwikkelde muziek en dichtkunst.