Veiling mobiele telefonie succes in Duitsland

Het totale bedrag dat is geboden op de frequenties voor snelle mobiele telefonie (UMTS) in Duitsland heeft vanmorgen dat van de recente Britse veiling ruim overtroffen. De zes bieders bleken om één uur vanmiddag na 144 rondes 91,3 miljard gulden over te hebben voor de frequenties.

Analisten verwachten dat dit bedrag de komende dagen nog ruimschoots wordt overtroffen omdat de zes resterende bieders zich vastberaden tonen. Toch liet de E-Plus-Hutchison, de alliantie waarin KPN samenwerkt met het Japanse NTT DoCoMo en het Hongkongse Hutchison, vanmorgen weten, gezien de hoog opgelopen prijs, hoogstens verder te zullen bieden op twee (van de twaalf) blokken bandbreedte die worden geveild voor de vier à zes beschikbare frequenties. Het bod van KPN en partners op de twee blokken beliep vanmiddag 15,5 miljard gulden.

De UMTS-veiling in Groot-Brittannië bracht eerder dit jaar omgerekend 85 miljard gulden op; die in Nederland bleef steken op 5,9 miljard, terwijl rekening was gehouden met 20 miljard gulden. De Duitse regering had al eerder laten weten tevreden te zijn met een minimale opbrengst van 22 miljard gulden. Na 12 veilingdagen en 144 biedingsronden is vanmorgen een opbrengst bereikt van rond 890 gulden per Duitser. De eindopbrengst van de Britse UMTS-veiling beliep uiteindelijk 1.418 gulden per hoofd.

Dat de Duitse veiling nu veel meer oplevert en volgens speculaties kan eindigen met een totale opbrengst van meer dan 120 miljard gulden heeft in Duitsland de discussie doen oplaaien over de besteding van die geldvloed. Binnen de regerende SPD wordt campagne gevoerd om nu meer uit te geven aan urgente sociale en infrastructurele behoeften.

Maar zegslieden van het ministerie van Financiën beklemtonen dat er niet zal worden getornd aan eerdere plannen om met de opbrengst van de UMTS-veiling Duitslands massale overheidsschuld van 1.531 miljard mark te verminderen. Daardoor daalt de rente en die meevaller zou Berlijn dan wél kunnen gebruiken voor het lenigen van sociale en infrastructurele noden. Bij de nu bereikte opbrengst van ruim 90 miljard gulden zou dat neerkomen op zo'n 12 miljard gulden per jaar.

Omdat de bedragen zo snel stijgen, hebben de veilingorganisatoren in Mainz met ingang van vandaag de regels bijgesteld. Een bod moet nu minimaal 5 procent hoger liggen dan een vorig bod. Tot vandaag was dat minimaal 10 procent. Met deze verlaging moet worden voorkomen dat de prijsverschillen tussen gewilde en minder gewilde frequenties te groot worden.

Econoom Klaus Friedrich van Dresdner Bank waarschuwde gisteren voor de hoog oplopende biedingen.

HOOFDARTIKEL: pagina 7