UPC rekent op omzet van miljarden

Over vijf jaar moet kabelexploitant UPC ,,miljarden euro's'' aan omzet genereren. Die verwachting sprak bestuursvoorzitter M. Schneider vanochtend uit bij de presentatie van de resultaten van UPC over het tweede kwartaal.

De omzet van UPC steeg in het tweede kwartaal met negentien procent ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar, en kwam uit op 238 miljoen euro (524 miljoen gulden). Het nettoverlies daalde met 21 procent van 467 miljoen euro tot 368 miljoen euro.

Volgens P. Scholte, analist van Van der Hoop Effektenbank, is het nettoresultaat in het geval van UPC echter geen goede maatstaf voor de prestaties van het bedrijf. Omdat UPC sterk expandeert is de EBITDA, de opbrengsten zonder aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijvingen en aflossingen, een betere manier om de resultaten in te schatten. De EBITDA was in het eerste kwartaal van dit jaar 57 miljoen euro negatief. In het tweede kwartaal daalde de EBITDA naar 69 miljoen euro negatief.

Bestuursvoorzitter Schneider noemde de resultaten over het afgelopen halfjaar ,,fantastisch''. Volgens Scholte zijn de cijfers van UPC ,,volgens verwachting''. Het Damrak reageerde vanochtend positief op de cijfers: het aandeel steeg bijna tien procent en stond rond het middaguur op 27,75 euro. Een gedeelte van die stijging wordt volgens Scholte veroorzaakt door opluchting over het feit dat UPC geen grote stijging van het verlies rapporteerde, zoals het bedrijf bij de presentatie van de jaarcijfers over 1999 deed. Sinds die tijd is de koers van UPC sterk gedaald: begin maart piekte het aandeel op ruim 83 euro.

UPC vergelijkt de resultaten van het tweede kwartaal met die van het eerste kwartaal, omdat het bedrijf van nu volgens eigen zeggen wegens de vele overnames niet meer te vergelijken is met dat van een jaar geleden. Het bedrijf nam onder andere een minderheidsbelang in de Britse kabelexploitant Telewest, het kabelnet van Haarlem werd gekocht, en de vierde kabelexploitant van Duitsland, EWT/TSS werd overgenomen. In april kondigde UPC de acquisitie van Cignal aan, een Amerikaanse aanbieder van telefonienetwerken en -diensten. Die laatste overname, die naar verwachting in het derde wordt afgerond, is nog niet in de resultaten opgenomen.

Analist Scholte verwacht dat UPC vanaf 2003 een positieve EBITDA zal bereiken. In 2004 moet de kabelexploitant positieve nettoresultaten kunnen behalen, maar dat is afhankelijk van de snelheid waarmee UPC nieuwe abonnees aan zal kunnen trekken. UPC verwacht veel van de nieuwe diensten die het bedrijf naast kabeltelevisie aanbiedt. Via dochter Priority Telecom biedt het bedrijf telefoniediensten aan, en via Chello breedband internet via de kabel.