Strafschoppen taboe bij verwerkingsproces

Voor zijn eerste training met het Nederlands elftal boekte Louis van Gaal al een overwinning. De nieuwe bondscoach herstelde de eenheid in de medische staf. ,,Ouderland en Echteld staan borg voor kwaliteit.''

Alsof hij de trauma's van het EK voetbal nauwgezet in kaart wilde brengen, heeft de nieuwe bondscoach Louis van Gaal zijn internationals verzameld in `Kamp Hoenderloo'. Het dorpje op de Veluwe heet weer `Oranjeloo', zij het oranje met een rouwrand. Hier vindt het verwerkingsproces plaats van het zo pijnlijk mislukte EK-toernooi. Eén onderwerp lijkt taboe. Over strafschoppen wordt in Hoenderloo niet gesproken, laat staan dat ze worden genomen.

Niet alles is hetzelfde in Residence Victoria, waar de spelers van Barcelona zo ongeveer de hele zomer doorbrachten, omdat ook hun club hier een trainingskamp belegde. Ruud Krol was al gepresenteerd als assistent van Louis van Gaal en de voormalig recordinternational mag in Hoenderloo bewijzen dat hij over meer humor beschikt dan de bondscoach, zoals Van Gaal had duidelijk gemaakt. Toch heeft hij in vijf weken tijd al een revolutie ontketend in het bondsapparaat. Zijn grootste overwinning tot nu toe boekte hij achter de schermen, want na intensieve gesprekken herstelde Van Gaal de eenheid in de medische staf.

Inspanningsfysiolooog Raymond Verheyen verzorgt nog steeds de looptraining. Leo Echteld en Rob Ouderland wandelden gisteravond ook gebroederlijk naar het trainingsveld. Van Gaal verklapte dat het ,,veel energie heeft gekost'' om de gebrouilleerde therapeuten weer bij elkaar te brengen. Tot en met het WK in 2002 zijn Echteld en Ouderland verbonden aan Oranje. Ouderland had zich na een conflict met bondscoach Frank Rijkaard over de bezetting van de medische staf teruggetrokken voor het EK, waarbij vooral de positie van Echteld omstreden was.

Ouderland had de medische opvattingen van zijn collega openlijk in twijfel getrokken. ,,Zowel Echteld als Ouderland staat borg voor kwaliteit'', vertelde Van Gaal, glimlachend. ,,Ik heb enkele wijzigingen aangebracht in de structuur van de medische staf, waardoor iedereen zich veilig voelt en optimaal met elkaar kan werken.'' Optimaal verloopt de communicatie met de medische staf onder leiding van bondsarts Huib Plemper in elk geval nog niet, want één speler ontbreekt bij de hereniging van Oranje in Hoenderloo.

Van Gaal kon zijn ergernis over de afwezigheid van vice-captain Edgar Davids nauwelijks verbergen. ,,Tot mijn verbazing hoorde ik dat Edgar niet bij Juventus revalideert, maar in Los Angeles'', legde Van Gaal uit. ,,Het had dus weinig zin Davids naar Nederland te laten komen om hem woensdag met een jetlag weer terug te sturen naar Amerika, terwijl hij op 20 augustus in Turijn wordt verwacht. Dat zou het herstel van zijn blessure niet bevorderen.''

Davids heeft in Los Angeles een pin uit zijn been laten verwijderen die werd aangebracht nadat hij als speler van AC Milan zijn been had gebroken. Van Gaal kondigde aan dat alle internationals cruciale, medische informatie voortaan meteen aan arts Plemper moeten doorgeven. Waar de geblesseerde Winston Bogarde zijn revalidatie uitvoert, is Van Gaal helemaal onbekend. ,,Hij is in het niemandsland verdwenen'', zei de bondscoach, vorige week bij de presentatie van zijn eerste selectie.

Voor de vijf nieuwelingen bij Oranje was het gisteren een feestdag. Fernando Ricksen (Glasgow Rangers) en de PSV-spelers Wilfdred Bouma, Arnold Bruggink en Mark van Bommel mochten na de verplichtingen bij hun werkgevers rustig uitlopen. Jan Vennegoor of Hesselink moest meteen vol aan de bak. De 21-jarige spits van FC Twente werd bij het intensieve partijtje omringd door illustere namen. De lange Tukker had moeite zich aan te passen aan het hoge niveau. ,,Ik heb genoten'', zei Vennegoor of Hesselink. ,,Ik kom bij Oranje om te leren. En dan maar hopen dat ik over twee jaar nog steeds tot de selectie behoor.''

Van Gaal was de meest prominente nieuwkomer. De meer bezonken aanpak van Rijkaard heeft plaatsgemaakt voor de indringende regie van een coach die oude tijden bij Ajax wil laten herleven. Als vanouds schalde de stem van Van Gaal over het veld. Maar hebben de debutanten al begrepen wat de bondscoach met ,,hottentottenballen'' bedoelt? Het kunnen geen gemiste penalty's zijn geweest, want daar werd gisteravond niet op geoefend. Het verwerkingsproces van de internationals moet blijkbaar ook weer niet te ruw verlopen.

    • Robèrt Misset