STOOFAAL IN EEN GROENTETUIN

Het stoven van aal is uit de gratie bij de tafeltje-dek-je-generatie die nu de toon zet. Er dreigt een mooie vaderlandse gewoonte in onbruik te geraken. Specialiteiten van eigen bodem moeten gekoesterd worden en niet verloochend. Vroeger verkocht een visboer in de Amsterdamse binnenstad op zaterdag wel 500 pond stoofaal. Tegenwoordig zijn viswinkels waar verse paling wordt verkocht schaars. In het licht van het zielloze assortiment voorverpakte verse vis in de Nederlandse supermarkten is het zaak onze visboer door dik en dun te steunen. Voor de stoofaal die ik bij een palingvisser aan het Zuidlaardermeer kocht toen ik op het Drentse platteland vertoefde, plukte ik wat groente en kruiden bij elkaar in een romantisch groentetuintje waar koolwitjes in de avondzon rondfladderden boven de laatste witte erwten-bloesem en een roze waas van bloeiende rucola. Stoofaal doet het goed in zo'n samengestelde `groentetuin'. Bereiding: Bestrooi de moten aal met zout en laat dit 5 minuten intrekken. Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in reepjes. Verhit de olie in een stoofpan en fruit daarin op halfhoog vuur ui en peterseliesteeltjes tot de ui zacht wordt. Fruit dan de aal mee tot het visvlees ondoorschijnend wordt. Blus de pan af met wijn en laat die tot de helft inkoken. Voeg tomaten, courgette en tijm toe en stoof alles 15 minuten in gesloten pan op laag vuur. Voeg dan tuinboontjes en erwtjes toe, strooi wat zout over de groenten en stoof het gerecht nogmaals 15 minuten, of tot de aal gaar is en het vlees makkelijk van de graat loskomt. Roer peterselieblad en munt door het geheel, proef op zout en maal royaal peper over de paling. Geef er een gekookt aardappeltje bij.

    • Florine Boucher