Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Vandaag is het precies 55 jaar geleden dat Japan capituleerde en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Een portret van een oud KNIL-soldaat, die door de Japanners gevangen werd genomen en dwangarbeid moest verrichten aan de Birma-spoorlijn. TV2, 18.15-18.43u.

Netwerk. Terugblik op de aardbeving in Turkije van een jaar geleden met gesprekken met overlevenden en de burgemeester van Izmit. Daar blijken de overlevenden nog steeds te leven in erbarmelijke omstandigheden en zijn de brokstukken nog maar net opgeruimd. Ned.1, 20.30-21.01u.

Nova. Reportage over de werkomstandigheden van buschauffeurs op goedkope busreizen naar Spanje en de moordende concurrentie. Verder een gesprek met de belangrijkste spin doctor van president Clinton James Carville. Ned.3, 22.34-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Zembla: De Olympische Spelen. Herhaling van de uitzending over de Olympische Spelen, de wereldrecords, gouden plakken en het geld. Sponsors hebben er miljoenen voor over om de wereldrecordhouder hun schoenen te laten dragen. Ned.3, 21.17-22.00u.

Brain story. Het brein beschikt over de uitzonderlijke eigenschap zich aan te passen en te veranderen. Bij een epileptische jongen, die de helft van zijn hersenen moet missen, reorganiseert het zenuwcentrum zich volledig. Afl.: Growing in the mind. BBC2, 22.00-22.50u.

Street love: Rosa, vrouw van de straat. Eerste deel van een tweeluik over Rosa die tegen wil en dank in de straatprostitutie van Mexico-Stad terechtkomt. De film is opgenomen in het meest gewelddadige gedeelte van de stad, waar de corruptie welig tiert. De filmploeg werd gedurende de opnamen bedreigd, beschoten en verwond. Rosa wil koste wat het kost haar verhaal vertellen. Net5, 22.15-22.45u.

Heilig vuur. Reportage over de Engelsman Ron Johnson die de beslissing nam om een deel van zijn long te doneren aan een 10-jarig Amerikaans meisje. Hij wilde een daad stellen waar hij de rest van zijn leven trots op zou zijn. Ned.1, 22.44-23.14u.

Die ZDF-dokumentation. In Duitsland is het aantal verslaafden aan crack de laatste jaren explosief toegenomen, met alle persoonlijke en sociale problemen van dien. Hoe werkt deze drug en wat kan er gedaan worden aan de problemen? Afl.: Crack – Die Teufelsdroge. ZDF, 22.45-23.15u.

Jackpot. Serie over kansspelen gaat vanavond over gokken op sportuitslagen. Het begon op kleine schaal onder handelaars, maar tegenwoordig is het een miljoenenbedrijf en worden alle aspecten van elke belangrijke tak van sport betrokken bij de weddenschappen. Afl.: Red lolly, yellow lolly. BBC2, 0.20-0.50u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met Kareen Turner wier dochtertje samen met 15 andere kleuters en een onderwijzeres door een geestelijk gestoorde man in 1996 in het Schotse Dunblane werd doodgeschoten. Zij zette zich succesvol in voor het aan banden leggen van de wapenverkoop en helpt nu een soortgelijke actie in Amerika. BBC World, 20.30-21.00u.

AMUSEMENT & DRAMA

Warriors. Zie TV-vooraf. Ned.1, 21.37-22.36u.

Vakantiejob. De Belg Jean-Pierre van Rossem (ex-beursgoeroe, ex-parlementariër, ex-gedetineerde) zoekt voor de tv-uitzending een vakantiebaantje. VRT, 21.50-22.15u.

KUNST

Koplopers. Portret van model Claudia Schiffer die haar talen spreekt, pianosonates van Bach speelt en de dochter is van een welgestelde advocaat. Op haar zeventiende werd ze ontdekt in een discotheek en sindsdien stond ze op alle covers en catwalks ter wereld. VRT, 21.00-21.50u.

FILM

Bird on a Wire (John Badham, 1990, VS). Vlotte actiekomedie met Mel Gibson als FBI-kroongetuige die na een nieuwe identiteit te hebben aangenomen door ex-vriendin Goldie Hawn wordt herkend en de mafia achter zich aankrijgt. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

Time Bandits (Terry Gilliam, 1981, GB). Interessante doch niet helemaal evenwichtige fantasyfilm van voormalig Monty Python-animator Gilliam over zes dwergen en een jongetje die door de tijd reizen en diverse historische figuren ontmoeten. Canvas, 22.55-0.45.

. The Pink Panther Strikes Again (Blake Edwards, 1976, Engeland). Amusante vierde Pink Panther-film waarin Peter Sellers alias inspecteur Clouseau het opneemt tegen zijn voormalige chef Herbert Lom, die de wereld probeert te vernietigen met behulp van een laserkanon. Ned.1, 23.14-0.57u.

The Sandpiper (Vincente Minnelli, 1965, VS). Voorspelbaar vehikel voor acteursechtpaar Richard Burton en Elizabeth Taylor. Hij speelt een strenge kostschooldirecteur, zij een vrijzinnige artieste die haar zoon op zijn instituut wil onderbrengen. De liefde is onvermijdelijk. ARD, 0.45-2.40u., nagesynchroniseerd.

Princessa Törnrosa (Edvin Laine, 1951, Finland). Ouderwetse verfilming van `Doornroosje'. Morgen, ARD, 10.03-11.10u., nagesynchroniseerd.

Son of Sinbad (Ted Tetzlaff, 1955, VS). Exotische technicolorplaatjes in voorspelbare avonturenfilm over de zoon van Sinbad die Bagdad moet beschermen tegen oosterse snoodaards. Morgen, BBC2, 12.00-13.30u.

Badman's Territory (Tim Whelan, 1946, VS). Veel beroemde schurken (Jesse James, de Daltons, de gebroeders Frank) kruisen het pad van Randolph Scott die op zoek is naar zijn broer. Morgen, BBC2, 14.45-16.20u.

Goldy 2: The Saga of the Golden Bear (Trevor Black, 1986, VS). Gemakzuchtige jeugdfilm waarin gemene circusdirecteur het beertje Goldy steelt en zijn kindervriendjes hem bevrijden. Morgen, SBS6. 14.50-16.20u., onderbroken door reclame.