SCIENCEFICTION ANNO 2000

De aarde krijgt bezoek van een beschaving die niets dan goeds in de zin lijkt te hebben. Waar de mensheid in heel zijn bestaan niet in slaagde, lukt hen in een handomdraai: weg honger, weg ziekte, weg oorlog en hallo geluk voor iedereen. Maar of deze Taelons werkelijk onzelfzuchtige verlossers zijn, daarover gaat de serie Earth: Final Conflict die in de VS dit najaar zijn vierde seizoen in gaat en waar Net5 sinds een paar weken dagelijks afleveringen van uitzendt.

Gene Roddenberry, de schepper van het Star Trek-universum, is al bijna negen jaar dood en een deel van zijn as is vanaf een Amerikaanse raketbasis richting sterren gelanceerd. Toch zag drie jaar geleden nog een nieuwe serie van zijn hand het licht: Earth: Final Conflict. EFC is gebaseerd op niet uitgevoerde plannen van twintig jaar geleden en mede geproduceerd door zijn weduwe Majel Barrett, die er ook als actrice een vrij belangrijke rol in speelt (zij was al bekend als de stem van veel Star Trek-computers).

Het opvallende verschil met het andere werk van Roddenberry is dat EFC statisch is. Nu eens geen zoektocht naar nieuwe verten of de weg naar huis, maar actie op aarde of kort daarbuiten. Desondanks speelt het in een wereld die zich wel eens even vruchtbaar zou kunnen uitbreiden als die van Star Trek.

EFC concentreert zich op de Taelons in Noord-Amerika, die een groot organisch gevormd paleis bewonen naast het Witte Huis in Washington. Feitelijk hebben ze de macht in handen. Ze tonen zich aan de mens als androgyne schepselen met een zalvende zelfgenoegzaamheid. Toch is niet iedereen overtuigd van hun goede bedoelingen, een kleine groep genaamd Het Verzet ontdekt een duistere kant aan hun handelen en dat ze overal in het heelal levensvormen hebben uitgeroeid of geassimileerd. Ook met mensen blijken de Taelons te experimenteren. En zelf worden ze bedreigd door weer een ander ras. De strijd van Het Verzet tegen de vreemde overheersers is vol dubbelspel, macht en verraad en zorgt voor de voornaamste verhaallijnen in een spannende en goed vormgegeven serie.

Earth: Final Conflict, werkdagen, Net5, 18.10-19.00u.

(Tekst Dirk Limburg, montage Wim Lintsen, www.efc.com)