Rede Clinton maakt indruk, rellen in LA

President Bill Clinton heeft gisteravond in een indrukwekkende afscheidstoespraak voor de Democratische Conventie in Los Angeles sterk de nadruk gelegd op de verworvenheden van de afgelopen acht jaar.

Clinton prees zijn beoogde opvolger Al Gore als een ,,buitengewoon goed mens''. Hij herinnerde zijn gehoor aan de recessie waarin hij Amerika acht jaar geleden aantrof en de voorspoed die daarop volgde. Dat succes is geen toeval maar een keuze, zo antwoordde hij de Republikeinse uitdager George W. Bush, die stelt dat Clinton en Gore doelloos hebben rondgedobberd in de welvaart. ,,Op dit ogenblik van ongekende voorspoed staat ons volk voor de fundamentele keuze: gaan we deze vooruitgang en voorspoed voortzetten? Daar is maar één antwoord op: jazeker.''

Na Clintons rede liepen veel afgevaardigden in een waas van tranen door de zaal. Clinton zelf verliet Los Angeles om te voorkomen dat hij Al Gore in de schaduw stelt. Die aanvaardt donderdag de Democratische nominatie voor het presidentschap. De opening van de conventie was overigens nogal controversieel, omdat kardinaal Roger Mahony in een gebed opriep tot bescherming van het ongeboren leven. De meeste Democraten zijn pro abortus.

In Los Angeles zijn gisteravond bij rellen enkele tientallen betogers gewond geraakt door `bean bags', zakjes gevuld met loden kogeltjes. Anderen werden onder de voet gelopen. De oproerpolitie besloot gisteravond een eind te maken aan een optreden van de groep Rage Against the Machine op een parkeerterrein vlakbij het Staples Center, waar de Democratische Conventie wordt gehouden. Demonstranten, die op sommige plekken vuurtjes stookten, gaven volgens de politie geen gehoor aan een oproep zich te verspreiden nadat een van hen in het hek rond het parkeerterrein was geklommen. Anderen zouden flessen en stenen hebben gegooid.

Op televisiebeelden was te zien dat politiemensen vuurden in de richting van demonstranten. Daarbij werd gebruikgemaakt van traangas, pepperspray en bean bags. Betogers stellen dat er ook met veel gevaarlijkere rubber kogels is geschoten, maar daarvoor ontbreekt tot dusver bewijs.

De animositeit tussen demonstranten en de politie was in de loop van de dag al opgelopen tijdens een tocht door het zakencentrum van Los Angeles tegen de banden tussen Al Gore en Occidental Oil, een bedrijf dat olie wil boren in het gebied van de Colombiaanse U'wa-indianen. Die dreigen al enkele jaren met collectieve zelfmoord.

MAGIE CLINTON: pagina 4