Redding onderzeeër race tegen de klok

Verwoede pogingen om de 116-koppige bemanning van de op de zeebodem vastzittende Russische kernonderzeeër Koersk te redden hebben nog geen resultaat opgeleverd.

De marinestaf in Moskou heeft zijn hoop nu gevestigd op een reddingscapsule genaamd Kolokol (Klok) die inmiddels bij de gestrande Koersk op de bodem van de Barentsz-Zee, op ruim honderd meter diepte, is aangekomen. Volgens de persdienst van de Noordelijke Vloot in Moermansk heeft de bemanning vanochtend opnieuw gereageerd op klopsignalen tegen het metalen omhulsel.

Admiraal Vladimir Koerojedov, bevelhebber van de Russische marine, gaat ervan uit dat de zeelieden aan boord nog in leven zijn. Gisteravond schatte hij de kans op redding voor de bemanning in als ,,niet erg groot''. Een officiële woordvoerder ,,sluit niet uit'' dat er gewonden of doden aan boord zijn.

De vijf jaar oude Koersk, een van 's werelds modernste onderzeeboten, liep zondag zware averij op als gevolg van een explosie of een aanvaring. De schade aan de romp zou ,,door een mijn uit de Tweede Wereldoorlog kunnen zijn ontstaan'', zei vice-premier Ilja Klebanov. Er dreigt geen kernramp, zo verzekeren de autoriteiten. Kernraketten heeft de Koersk niet en de twee kernreactoren aan boord zouden zijn uitgevallen zonder radioactieve lekkage.

Op zijn vroegst aan het einde van de middag zou er een poging worden ondernomen om de bemanning te evacueren. Eerdere reddingspogingen waren volgens Klebanov niet mogelijk wegens het stormachtige weer in de regio. Klebanov wees de aangeboden Amerikaanse en Britse hulp van de hand: de Russische capaciteit zou volgens hem niet onder doen voor de buitenlandse.

Het persbureau Ria-Novosti meldt dat de Kolokol-capsule de buitenkant van de gestrande onderzeeër de afgelopen nacht heeft afgetast. De ,,duikklok'' zou kunnen worden ingezet voor het evacueren van tien tot vijftien bemanningsleden per keer. Volgens experts blijft dat een riskante onderneming, omdat de matrozen eerst een voor een door de torpedobuizen naar buiten moeten zwemmen.

Eerdere berichten dat de zuurstofvoorraad kritiek zou zijn, zijn vanmorgen door de marinepersdienst tegengesproken: de Koersk kan onder normale omstandigheden tot vier maanden onder water blijven, terwijl er voor noodgevallen speciale zuurstofgeneratoren zijn. Klebanov noemde de situatie niettemin ,,uiterst ernstig''. Hij sprak van een race tegen de tijd, waarbij het slechte weer de belangrijkste tegenslag is: ,,Als de wind gaat liggen beginnen we resoluut met de evacuatie''.

GEHEIMZINNIGHEID: pagina 5