Rechters Iran verdeeld over verbieden kranten

Binnen de Iraanse rechtspraak lopen de meningen over het verbieden van kranten en tijdschriften uiteen. Sommige verboden bladen zullen op afzienbare termijn weer mogen verschijnen.

Een hoge Iraanse rechter, Hadi Marvi, plaatsvervangend hoofd van de Iraanse rechtspraak, zei gisteren in Teheran dat het verbod op sommige bladen zal worden opgeheven nu het voorbereidend onderzoek is versneld en in sommige gevallen vrijwel is voltooid. Hij zei dat de sluiting van hervormingsgezinde bladen geen beleid is van de rechtspraak als zodanig, maar het resultaat van ,,bepaalde interpretaties'' van de rechters die deel uitmaken van de speciale rechtbank voor perszaken.

Sinds eind april zijn in Iran, in wat algemeen wordt gezien als een offensief van conservatieven tegen hervorminsggezinden, meer dan twintig onafhankelijke en hervormingsgezinde bladen in Iran gesloten en meer dan twintig journalisten in de gevangenis opgesloten wegens `belediging van islamitische waarden' of `het ondermijnen van de nationale veiligheid'. Sommige arrestanten zijn langdurig in eenzame opsluiting gehouden. De sluitingen en arrestaties vonden plaats op grond van de harde perswet die het vorige, nog door de conservatieven gedomineerde parlement aannam vlak voordat het mandaat afliep. Een poging van het nieuwgekozen, door hervormers gedomineerde parlement om de perswet aan te passen mislukte door persoonlijk ingrijpen – in de vorm van een verbod van het debat – van Opperste Leider ayatollah Khamenei, die het laatste woord heeft in Iran. In Iran worden de rechtspraak, de strijdkrachten en de electronische media geacht stevig in handen van de conservatieven te zijn.

Binnen de rechtspraak zijn echter blijkens de uitlatingen van Marvi de meningen verdeeld. ,,Een groep rechters is tegen de interpretaties van de bestaande wetten [door de rechters van de speciale persrechtbank]'', zo zei Marvi gisteren in een geprek met de Iraanse staatsradio. ,,Er hebben discussies plaatsgevonden met het hoofd van de juridische afdeling in Teheran. Het verbod op sommige bladen wordt opgeheven.'' Zijn chef, ayatollah Mahmoud Hashemi Shahroudi, is volgens Marvi ,,niet gelukkig'' met de sluiting van bladen en heeft een snel onderzoek naar de sluitingen bevolen.