Poging tot afpersing Bloomberg verijdeld

Twee mannen uit Kazachstan zijn in Londen gearresteerd op verdenking dat ze Bloomberg voor 200.000 dollar probeerden af te persen, nadat ze in het computersysteem van het Amerikaanse financiële persbureau hadden ingebroken. Dat hebben Amerikaanse autoriteiten gisteren bekendgemaakt.

Volgens de federale justitie en de FBI speelde oprichter Michael Bloomberg een centrale rol in de arrestatie van Oleg Zezov (27) en Igor Yarimaka (37), beiden uit Almaty, de oude hoofdstad van Kazachstan.

Zezov, die werkte voor het bedrijf Kazkommerts Securities in Kazachstan, en Yarimaka werden gearresteerd nadat Michael Bloomberg deed alsof hij inging op hun verzoeken om geld – zo wilde hij erachter te komen hoe ze vanuit Kazachstan toegang hadden gekregen tot Bloombergs computersysteem, aldus de autoriteiten in een verklaring. Bloomberg leverde via zijn Open Bloomberg databankdiensten aan Kazkommerts Securities.

Bloomberg haalde de twee over hem in Londen te ontmoeten nadat Zezov hem een aantal e-mails had gestuurd en gevraagd 200.000 dollar over te maken naar een offshore bankrekening. Op aanraden van de FBI opende Bloomberg bij Deutsche Bank in Londen een rekening, stortte het geld en bevestigde aan Zezov dat het geld was overgemaakt, die het niet kon opnemen. Bloomberg, vergezeld van twee Londense politiemannen – de een zich voordoend als manager van het bedrijf, de ander als tolk – ontmoette de twee afgelopen donderdag in een hotel in Londen. De twee herhaalden hun verzoek om geld en werden daarop gearresteerd. Bloomberg verklaarde dat de inbraak in het computersysteem niet betekent dat het bedrijf kwetsbaar is geworden voor sabotage. De twee zijn intussen voorgeleid. Als ze schuldig worden bevonden kunnen ze een maximale gevangenisstraf van 23 jaar krijgen. De VS – in Manhattan staat het computersysteem van Bloomberg – zouden om hun uitlevering willen vragen.