Overvallen zeker 7,7 pct toegenomen

Het aantal overvallen is in de eerste helft van dit jaar met zeker 7,7 procent toegenomen vergeleken met 1999. Dat blijkt uit definitieve cijfers over 1999 en uit voorlopige gegevens over de eerste zes maanden van 2000.

De cijfers van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) zijn naar buiten gebracht door coördinator B. Kradolfer van het Bedrijvenplatform tegen Overvallen.

Uit de voorlopige cijfers blijkt dat het afgelopen half jaar 1.300 overvallen zijn gepleegd. Dat cijfer kan overigens nog stijgen, omdat sommige regiokorpsen hun meest recente gegevens nog niet bij de CRI hebben aangeleverd.

Over heel 1999 telde de CRI 2.405 overvallen. Het aantal overvallen in de detailhandel is vorig jaar opnieuw gestegen. Het totaal aantal daarvan in 1999 kwam uit op 728, een stijging met bijna vier procent in vergelijking met 1998.

Vooral bij supermarkten en videotheken nam het aantal overvallen flink toe. De supermarkten werden vorig jaar 173 keer overvallen, tegen 140 keer in het jaar daarvoor. In de videotheken steeg het aantal van 28 naar 45. Ook in 1999 bleek de decemberdrukte met veel berovingen gepaard te gaan.

Tussen 1 januari en 1 augustus van dit jaar werden 1.078 bedrijven overvallen. De overige 222 overvallen werden gepleegd in woningen. Volgens Kradolfer wijkt dit cijfer niet veel af van het gemiddelde sinds 1995.

Vorig jaar raakten 247 mensen gewond bij een overval, cijfers over 2000 worden naar verwachting in februari 2001 bekendgemaakt. Er vielen in 2000 nog geen doden bij overvallen. In 1999 lieten zes mensen het leven, vier van hen tijdens overvallen in woningen.

Hoewel er dit jaar nog geen doden zijn gevallen bij overvallen, heeft Kradolfer de indruk dat overvallers wel steeds grover te werk gaan. Taxichauffeurs zijn in de eerste zes maanden gewilde `overvalobjecten' geweest; zeker 72 chauffeurs moesten hun geld afstaan. Over heel 1999 waren dat er 84.

Horecabedrijven, de detailhandel en kleine geldtransporteurs zijn het afgelopen half jaar ook vaker het doelwit geweest van overvallers. De steeds betere beveiliging van banken lijkt zijn vruchten af te werpen. Het afgelopen half jaar werden 47 banken overvallen tegen 140 in 1999. Professionele geldtransporteurs, zoals Geldnet, doen het nog veel beter. In de statistieken van de CRI komt dit jaar nog niet één overval op een professioneel geldtransport voor. In 1999 was het in deze categorie nog 14 keer raak. Ongeveer eenderde van de vorig jaar gepleegde overvallen is door de politie opgelost. De afgelopen jaren ligt dit oplossingspercentage vrij stabiel.