Murdoch koopt Chris-Craft met serie tv-stations

De News Corporation van Rupert Murdoch heeft overeenstemming bereikt om Chris-Craft Industries over te nemen voor 5,3 miljard dollar.

De transactie, die gisteren officieel bekendgemaakt werd, maakt News Corp. tot een nog belangrijker eigenaar van Amerikaanse televisiestations dat het bedrijf al was. News Corp. zou met de tien zenders van Chris-Craft erbij in totaal 32 stations in de Verenigde Staten bezitten. News Corp. is nu al de grootste eigenaar van tv-stations. Het bedrijf zal waarschijnlijk worden gedwongen om bezittingen af te stoten omdat het een marktbereik heeft van meer dan 35 procent van alle Amerikaanse huishoudens en dat is verboden.

News Corp. is ook eigenaar van Fox, na NBC, CBS en ABC de vierde nationale zender in de Verenigde Staten. Het heeft daardoor in bijna alle grote steden werkverbanden met plaatselijke stations of heeft die in eigendom. Er zijn echter in de VS strenge regels voor mediabezit om de pluriformiteit te waarborgen. Behalve dat geen enkele eigenaar 35 procent van alle huishoudens mag bereiken, mag een bedrijf alleen twee tv-stations op een plaatselijke markt hebben als er in totaal tenminste acht onafhankelijk stations zijn. Daarnaast mag een bedrijf nooit meer dan één station van de vier best bekeken stations in die markt hebben. News Corp. zal na het doorgaan van de overname twee stations hebben in New York, Los Angeles, Phoenix en Salt Lake City.

Chris-Craft is lang in gesprek geweest met Viacom, eigenaar van CBS en UPN, maar de onderhandelingen ketsten vrijdag af op de prijs. Het aandeel Chris-Craft zakte onmiddellijk tot 62 dollar. News Corp. zou bereid zijn 85 dollar per aandeel neer te tellen. Chris-Craft heeft tv-zenders in onder meer New York, Los Angeles, San Francisco en Baltimore. Het bedrijf was in handen van Herbert Siegel (72), die al lang bezig is Chris-Craft te verkopen.

Het bedrijf was jarenlang mede-eigenaar van UPN, de nationale zender van Viacom. Dat bedrijf deed eerder dit jaar een beroep op een clausule in de samenwerkingsovereenkomst en nam de resterende helft van UPN over voor een belachelijk laag bedrag van 55 miljoen dollar.

    • Lucas Ligtenberg