Miljard vals geld in beslag genomen

De recherche van de politie Utrecht heeft vorige week woensdag een transport ter waarde van ongeveer een miljard gulden aan valse biljetten Amerikaanse dollars en Duitse marken onderschept. Na een tip van het Belgische openbaar ministerie aan justitie in Utrecht wist de politie het transport in de omgeving van Utrecht aan te houden. De Belgen hadden informatie over een mogelijk transport door de regio van een grote partij vals geld. Bij de inbeslagname zijn drie personen gearresteerd. Gisteravond is een vierde persoon in Nederland aangehouden. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. De partij vals geld is voor nader onderzoek door de technische recherche overgebracht naar kluizen van De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Het gaat om een bedrag tussen de 800 miljoen en 1,2 miljard gulden. De politie heeft vijftien man op de zaak gezet. De woordvoerder van de politie spreekt van een ,,enorme vangst''. Volgens de woordvoerder van De Nederlandsche Bank betreft het ,,enkele pallets'' aan vals geld. Het namaken van dollars is volgens de woordvoerder aantrekkelijk omdat coupures van deze biljetten er ongeveer hetzelfde uitzien en dollars overal ter wereld verhandeld kunnen worden.