Kopbal

Wie zegt dat je niet lachen kunt in deze tijd? Dat was de titel van een boekje dat tegen het eind van Wereldoorlog II verscheen. Nu was die oorlog iets verschrikkelijks en niet te vergelijken met welke gemiste strafschop tijdens een EK dan ook, maar je kunt wel degelijk lachen. Bijvoorbeeld bij het lezen van het volgende zinnetje in de NRC van gisteravond: ,,De vraag aan technisch-directeur Langeveld van De Treffers luidde: gaan De Treffers stappen ondernemen tegen Maas. Het antwoord luidde: voorlopig niet. De mens Maas is nu belangrijker dan de club. We moeten hem helpen deze voor hem heel moeilijke periode door te komen''. Om even de gedachten te bepalen, Maas was de verzorger van De Treffers tijdens de bekerwedstrijd tegen NEC. Bij de stand 1-1 kopte hij een schot van De Gier uit het doel van De Treffers. Uit de scheidsrechterbal die volgde maakte Wisgerhof alsnog het winnende doelpunt voor de Nijmegenaren.

Ik kijk naar de televisie. In beeld verschijnt Johan Neeskens, toch niet het grote lachebekje onder de Nederlandse trainers. Johan trekt met zijn gezicht ten teken dat we het vanavond niet droog houden. De voorzitter van NEC en een official van De Treffers weten achteraf nog precies hoe lang ze hebben zitten schateren: 30 seconden. Maar diezelfde official weet intussen zeker dat meneer Maas geholpen zal moeten worden in de voor hem heel moeilijke tijden. Meneer Maas deed spontaan iets origineels dat verboden is. Hij bemoeide zich iets intensiever met de wedstrijd dan een verzorger is toegestaan. Hij zat dus fout. Maar ga hem nu vooral niet bestraffen. Meneer Maas is een clubman in hart en nieren. Iets verschrikkelijks dreigde zich voor zijn ogen af te spelen: de winnende goal van de tegenstander. Eventjes werd het Maas te machtig en voor hij het besefte was hij al het veld ingestormd. Maak de man zo gauw mogelijk Prins Carnaval en we praten nergens meer over!

    • Herman Kuiphof