Kohl wil geen ruzie herdenking

Helmut Kohl, de architect van de Duitse eenwording, heeft alle feesten ter ere van het 10-jarig bestaan van de hereniging afgezegd. De oud-kanselier zal niet als gast verschijnen op het jubileum op 3 oktober in Dresden. Evenmin zal hij meedoen aan een tegenmanifestatie van de CDU om ,,zijn verdiensten'' te vieren.

Kohl schrijft in een brief aan de Saksische minister-president Kurt Biedenkopf, dat hij op de dag van de Duitse eenwording, die een dag van vreugde en dankbaarheid is, ,,iedere indruk van politieke onenigheid wil vermijden''. Daarmee heeft hij een eind gemaakt aan een controverse die tussen regeringspartijen (SPD, Groenen) en de oppositie CDU/CSU was ontstaan over zijn rol op 3 oktober. Kohl, die 16 jaar kanselier was van Duitsland, is als gast uitgenodigd in Dresden, maar mag als vader van de hereniging geen toespraak houden. SPD en Groenen verzetten zich hiertegen zolang Kohl in de zwart-geldaffaire niet bereid is de namen van donateurs te noemen.

Diverse CDU/CSU-politici zoals Volker Rühe en Michael Glos wilden de bijeenkomst in Dresden boycotten indien Kohl niet alsnog als spreker werd uitgenodigd. Wel zal Kohl deelnemen aan een discussie over de Duitse eenwording eind september georganiseerd door de Konrad Adenauer-stichting, de wetenschappelijke organisatie van de CDU. Kohl is in toenemende mate geïsoleerd geraakt sinds hij in opspraak kwam.