Klaver en Van der Struijk vallen af bij hockeyselectie

Karel Klaver en Michiel van der Struijk, beiden van Hurley, maken geen deel meer uit van de Nederlandse hockeyselectie die zich voorbereidt op de Olympische Spelen in Sydney. Bondscoach Maurits Hendriks bracht gisteren zijn spelersgroep terug van twintig naar zestien. Aanvallers Paul-Frederik van Esseveldt (Kampong) en Matthijs Brouwer (Den Bosch) werden aangewezen als reserves.

De olympische selectie telt geen verrassingen. Twaalf van de zestien spelers maakten deel uit van de groep die twee jaar geleden in Utrecht wereldkampioen werd. Nieuw zijn reserve-doelman Guus Vogels, verdediger Diederik van Weel, middenvelder Peter Windt en aanvaller Marten Eikelboom.

Ook Jacques Brinkman, die ruim twee maanden geleden zijn rechterknieschijf brak, maakt deel uit van de selectie. Het herstel van de 33-jarige recordinternational verloopt voorspoedig. Over elf dagen hoopt Brinkman zijn rentree te maken in het eerste van twee oefenduels tegen Spanje. Hetzelfde geldt voor aanvaller Teun de Nooijer, die in de laatste zes oefenwedstrijden ontbrak wegens een hamstringblessure.

De selectie: Brinkman (SCHC), Buma, Jazet, De Nooijer, Van Weel, Van Wijk (Bloemendaal), Delmee, Jansen, Van der Weide (Den Bosch), Eikelboom, Windt (A'dam), Geeris (OZ), Lomans, Veen, Vogels (HGC) en Van Pelt (HDM).

De Nederlandse vrouwenploeg heeft de oefenserie tegen Groot-Brittannië en Duitsland gisteren afgesloten met een 1-0 nederlaag tegen de Duitse vrouwen. Het enige doelpunt kwam in de 31ste minuut op naam van middenveldster Britta Becker, die een strafcorner benutte. Het eerste duel tussen beide ploegen eindigde vrijdag in een 3-3 gelijkspel.

Het was opnieuw niet best wat Nederland, onlangs nog winnaar van het toernooi om de Champions Trophy, gisteren in Amstelveen liet zien, vond bondscoach Tom van 't Hek. ,,Als we in Sydney op hetzelfde niveau spelen, worden het voor ons korte Olympische Spelen.''

De oud-international deed naderhand opnieuw zijn beklag over de geringe mentale weerbaarheid van zijn selectie. ,,Het was een zeer teleurstellende oefenserie en de mentale hardheid van verschillende speelsters kan veel beter. In plaats van mekkeren tegen de scheidsrechters en tegen elkaar, moeten ze meer naar zichzelf kijken. Maar er is geen reden voor paniek. We hebben vaker voor een groot toernooi een matige voorbereiding gekend en het kan zo maar omslaan. We staan er op dit moment echter niet goed voor.''

Nederland trad aan zonder reserves Hanneke Sambers en Denise Mosbach, en de geblesseerde Myrna Veenstra. De ploeg vervolgt de olympische oefencampagne op 26 en 27 augustus met twee duels tegen subtopper Spanje. Op 3 september vertrekt de selectie naar Australië.