Internationaal

LONDEN

De blijvend hoge olieprijs en meevallende inflatiecijfers tilden de FTSE-index vanmorgen op. BP Amoco en Shell boekten winst.

Andere aandelen profiteerden van teruggelopen renteverwachtingen, nadat de `kerninflatie' over juli slechts 2,2 procent bleek te bedragen. Het is daardoor volgens analisten minder aannemelijk geworden dat de Bank of England doorgaat met haar serie renteverhogingen. De FTSE-index was 0,6 procent hoger op 6.459 punten.

FRANKFURT

Hoewel de hogere koersen in New York de Duitse beurs aanvankelijk een impuls gaven, ebde de winst tegen het middaguur langzaam weg. Metro was met 2,9 procent de sterkste daler onder de grote fondsen, na berichten dat het fonds wegvalt uit de pan-Europese Stoxx-50 index. De DAX-index was 0,5 procent lager op 7.295 punten.

PARIJS

Hoewel Technologie-, Media- en Telecomfondsen (TMT) opgetrokken werden door New York, bleef de stijging van de aandelenkoersen vanmorgen in Parijs bescheiden. STMicroelectronics was een van de grote stijgers, met een winst van 3,6 procent. De CAC-index was 0,2 procent hoger op 6.624 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vanmorgen voor de derde achtereenvolgende handelsdag hoger gesloten. Het Nikkeigemiddelde steeg 144,38 punten (0,9 procent) tot 16.298,29. Vooral veel verhandelde technologieaandelen als Sony, NEC, Nikon en Pioneer waren in trek.

De handel in Tokio was dun door vakanties. Opvallende dalers waren vastgoedfondsen en bouwbedrijven. Dit is volgens handelaren te wijten aan de renteverhoging van afgelopen vrijdag. Investeringen in nieuwe bouwlocaties zullen daardoor teruglopen, zo is de verwachting.

In Hongkong sloot de Hang-Sengindex de handel af met een winst van 2,7 procent. In Sydney steeg de belangrijkste beursgraadmeter 0,2 procent. In Zuid-Korea was de beurs gesloten wegens een nationale feestdag.

NEW YORK

Dat het Dow-Jonesgemiddelde gisteravond 148 punten (1,35 procent) hoger eindigde op 11.176 verhulde dat er in feite weinig te beleven was in New York. De elektronische Nasdaq-beurs liet een stijging zien van 60 punten, ofwel 1,6 procent, op 3.849.

Mediabedrijf Chris-Craft sprong eruit met een koersstijging van rond de 30 procent na de overneming door mediagigant News Corporation van Rupert Murdoch. Bij de technologiefondsen deed halfgeleiderproducent Intel het goed met een koerswinst van 4,9 procent.