Ineens stond een knokploeg voor het café

Een inwoner van het Brabantse Vinkel overleed gisteren na mishandeling voor het dorpscafé.

Er moet mobiel gebeld zijn, zondagnacht. Hoe anders was het mogelijk dat binnen een kwartier twee auto's kwamen aanscheuren, dat daaruit een aantal forse mannen stapten die linea recta naar het dorpscafé van het Brabantse Vinkel liepen om de boel daar kort en klein te slaan?

,,Dat was een knokploeg. Die waren duidelijk even ingeschakeld,'' zegt een overbuurvrouw die alles zag. Tot dat moment had alleen een groep jongeren tegen de café-eigenaar staan schreeuwen. Tien minuten daarna was de 50-jarige Christ van der Loop zo geschopt en geslagen dat hij in coma raakte. Gisteren was hij al klinisch dood. Gisteravond overleed hij.

De politie heeft vannacht drie mannen uit Oss aangehouden, aldus een woordvoerder. Ze zijn 16, 30 en 36 jaar oud en zouden vandaag gehoord worden. Een rechercheteam van vijftien personen hoort intussen alle getuigen, jongeren uit de plaatselijke discotheek.

In het dorp, waar hij zijn hele leven woonde, wordt hij `Broer' genoemd. Toen de knokploeg bij café D'n Driehoek aankwam zat Christ van der Loop met de eigenaar Cor van de Ven en diens zoon Patrick op het terras. Van der Loop hielp regelmatig in het café, dat vroeger van zijn ouders was. Ze zaten na sluiting nog wat na te praten. Intussen sloot discotheek De Dorsvlegel, nog geen vijftig meter verderop. Waar een bord hangt met `Disco als vanouds'. Door de week zijn er bruiloften en partijen. Op zondagavond komen er vijfhonderd jongeren uit omliggende dorpen dansen in Vinkel. Het dorp van tweeduizend inwoners bestaat uit een paar straten.

,,De Dorsvlegel heeft een goede naam hoor,'' zegt Adriana Boseli (77), die er een paar huizen naast woont. ,,Die kinderen worden met een taxi gebracht of ze komen met de fiets. En als ze om twee uur sluiten zijn ze zo weer weg.'' Haar huis kijkt uit op café D'n Driehoek maar ze heeft niets gehoord. ,,Overal doorheen geslapen.''

Eigenaar Fred Schel van De Dorsvlegel is even over tweeën door de café-eigenaar gebeld. ,,Er was gerotzooi, zei hij. Of ik even een paar van mijn portiers wilde sturen.'' Dat is gebeurd. Maar toen was het al te laat.

De overbuurvrouw werd wakker van geschreeuw en zag door haar slaapkamerraam alles. Ze is daar zo van geschrokken dat ze niet met haar naam in de krant wil. Ze is op leeftijd, alleen en bang dat ,,die knokploeg'' ook bij haar langskomt. ,,Want zo zagen ze eruit. Alsof je ze overal heen kunt sturen.'' Grote mannen waren het. ,,Beslist geen discojongeren.''

Tegen half drie 's nachts was het. Bij D'n Driehoek stond een rumoerige groep van dertig jongeren die uit de discotheek kwamen. Ze hadden hun fietsen in de rekken van D'n Driehoek gezet. De buurvrouw hoorde een ruzie tussen de jongeren en café-eigenaar Van de Ven. ,,Hij zij dat ze rustig aan moesten doen ofzo.'' Veel meer gebeurde er toen niet, ,,er was alleen rumoer.'' Toen kwamen die auto's aanrijden. ,,Er móet gebeld zijn. Iemand móet gezegd hebben: Ik roep wel efkes iemand. Ze komen die auto's uit en vlíegen naar het terras. Daar vlogen meteen de stoelen en tafels door de lucht.''

De politie bevestigt die lezing. Het groepje op het terras vluchtte naar binnen. De zoon van de café-eigenaar liep een gebroken arm op. Christ van der Loop redde het niet, hij viel. Toen is hij aangevallen. Eigenaar Cor van de Ven had vanmorgen zijn zaak gesloten. Het feest in de disco morgen is afgelast.

    • Margriet Oostveen