I love you

Het harde zonlicht dat typerend is voor het hooggebergte beschijnt de Plaza de Armas, het prachtige centrale plein van Cusco, de vroegere Incahoofdstad in Peru. Mijn vrouw en ik wandelen langs de winkeltjes onder de galerij die het plein aan drie zijden omzoomt.

,,Shoe shine'', vraagt een knulletje van hooguit een jaar of zes. Een kistje met poetsspullen hangt op zijn buik. Met zijn grote donkere ogen kijkt hij ons aan. ,,Shoe shine?'' Maar ons schoeisel leent zich niet voor een poetsbeurt, wat hij als vakman ongetwijfeld wel heeft gezien. Wij wijzen hem er vriendelijk op en weerstaan vooralsnog de verleiding hem een muntstuk te geven als compensatie. Bij een rek met prentbriefkaarten komt het joch naast ons staan en geeft ongevraagd toeristische informatie bij de verschillende kaarten. Als we verder lopen pakt hij met zijn zwartglimmend knuistje de hand van mijn vrouw en zegt ,,I love you''. Vertederd kijkt ze naar haar kleine aanbidder die vervolgt met ,,do you have dollars?''

    • Henk Ottens