Hesp verruilt Barcelona voor Fortuna

Ruud Hesp keert terug bij Fortuna Sittard. De 34-jarige doelman tekende een driejarig contract. Na zijn actieve loopbaan verbindt hij zich voor zeven jaar als commercieel medewerker aan de club.

Hesp kreeg van zijn vorige werkgever FC Barcelona een vrije transfer. Hij maakte dit seizoen geen aanspraak op een basisplaats bij de Catalaanse club. De nieuwe trainer, Serra Ferrer, geeft de voorkeur aan de Fransman Dutruel, die deze zomer werd overgenomen van Celta de Vigo. Hesp kon de afgelopen drie jaar meestal rekenen op een basisplaats bij Barcelona, waar hij de Portugese Vitor Baía uit het elftal verdrong. Vorig jaar moest Hesp soms plaatsmaken voor de Spaanse doelman Arnau.

Hesp is afkomstig uit Abcoude en verhuisde in 1987 naar Limburg. Hij keepte tot 1993 bij Fortuna Sittard. Daarna was hij tot 1997 actief voor Roda JC uit Kerkrade. Dat jaar werd hij door de toenmalige trainer Louis van Gaal meegenomen naar Barcelona. Onder leiding van de huidige bondscoach behaalde Hesp twee landstitels. Hij won ook de Spaanse beker en de Supercup. Dit voorjaar verlengde hij zijn contract bij Barcelona, maar na het vertrek van Van Gaal was er geen plaats meer voor de Nederlandse doelman.

Bij Fortuna Sittard zal Hesp voorlopig niet op de reservebank hoeven plaats te nemen. Hij verdringt de jonge doelman Mark Zegers, die als opvolger van de naar Japan vertrokken Arno van Zwam werd overgenomen van Excelsior. Zegers is keeper bij Jong Oranje, maar hij moet voorlopig genoegen nemen met een reserverol bij Fortuna Sittard. Technisch-directeur Jacques Opgenoord: ,,Wij kunnen iemand als Hesp momenteel heel goed gebruiken. We kijken liever naar kwaliteit dan naar toekomst.''

Aanvaller Bob Peeters verruilt Roda JC voor Vitesse. De 26-jarige Belg tekent bij de Arnhemse club een contract voor vijf jaar. Met de overgang is een bedrag van veertien miljoen gulden gemoeid. Peeters wordt de opvolger van Pierre van Hooijdonk, die deze zomer naar Benfica vertrok.

Peeters speelde drie jaar voor Roda JC, waarmee hij vorig seizoen het nationale bekertoernooi won. In 93 wedstrijden scoorde hij 39 keer voor Roda. Eerder kwam hij uit voor het Belgische Lierse SK. Hij speelde twee interlands.

Roda JC heeft dit seizoen de beschikking over de Grieks Yannis Anastasiou. De 27-jarige spits was reserve bij Anderlecht. Anastasiou tekende een contract voor vier jaar bij Roda JC, dat in afwachting is van het herstel van de geblesseerde aanvallers Nygaard en Torma.

Barcelona neemt de Spaanse aanvaller Alfonso over van Betis Sevilla, dat vorig seizoen naar de tweede afdeling in Spanje is gedegradeerd. Met de overgang van Alfonso is een bedrag van ongeveer 28 miljoen gulden gemoeid. Alfonso werd gisteren medisch gekeurd door Barcelona. Hij tekent vandaag een vierjarig contract in Nou Camp. De transfer van Alfonso was een van de verkiezingsbeloften van de nieuwe voorzitter Gaspart.

Betis Sevilla raakt behalve Alfonso de Nigeriaanse voetballer Finidi George kwijt. Hij speelt het komende seizoen voor Real Mallorca. De 29-jarige middenvelder tekende een verbintenis van drie jaar. Finidi was eerder actief voor Ajax.

Charlton Athletic heeft zich versterkt met de Iraanse international Karim Bagheri. De debutant in de Premier League legde de 26-jarige voetballer voor vier seizoenen vast. Bagheri is de eerste Iraniër die in de hoogste Engelse afdeling uitkomt. Hij is afkomstig van Piroozi en speelde tot nu toe zeventig interlands. De transfer kostte Charlton 19 miljoen gulden.