Golf van brandstichtingen treft Tel Aviv

Vier prostituees zijn vannacht in Tel Aviv omgekomen bij een brand in een bordeel die was aangestoken. Volgens ooggetuigen was de deur van het bordeel tijdens de brand gesloten. De vrouwen zijn afkomstig uit Oost-Europa, zo heeft de politie vanmorgen bekend gemaakt. Vanmorgen is een ander bordeel in het centrum van Tel Aviv in vlammen opgegaan. Daarbij zijn geen slachtoffers gevallen. De afgelopen dagen werden in Tel Aviv nog drie bordelen door brand volledig verwoest. Sommige bordelen in de stad hebben op verzoek van de eigenaren van de bordelen politiebewaking gekregen.

De politie tast nog in het duister over de identiteit en de motieven van de brandstichters. Het wordt niet uitgesloten dat de brandstichting onderdeel is van een machtsstrijd tussen verschillende bendes in de onderwereld. Ook wordt gedacht aan ultraorthodoxe joden die een heilige oorlog zouden zijn begonnen tegen de tientallen bordelen in de metropool Tel Aviv.

Israels populaire bladen Maariv en Yediot Achronot publiceren vrijwel iedere dag een pagina met advertenties van bordelen en massageinstituten met exotische namen als `Extase', `Paradijs' en `Maanlicht'.

De dood van de vier prostituees vannacht zwengelt de discussie weer aan over de vrouwenhandel in Israel. Oost-Europese vrouwen worden vaak onder valse voorwendselen door georganiseerde misdaad naar Israel gelokt. Eenmaal in het land worden ze volgens verhalen in de Israelische media verkracht. De paspoorten van de vrouwen worden afgenomen. Kennelijk worden ze ook opgesloten om vluchten te voorkomen, wat de de vier prostitees vannacht fataal geworden is. Onlangs vertoonde de Israelische televisie een reportage over een obscuur café waar vrouwen worden verkocht, niet alleen aan bordelen, ook aan particulieren.

Vooral vrouwelijke parlementariërs, geleid door Yael Dayan, voeren al lange tijd een campagne tegen vrouwenhandel in Israel. Een recente wet heeft de straffen daarop aanzienlijk verzwaard. Ook zijn de straffen voor seksuele intimidatie aangescherpt. Yitzhak Mordechai, de ex-minister van Defensie, staat een proces te wachten wegens seksuele intimidatie en poging tot verkrachting.

    • Salomon Bouman